06 November 2007


Though the heart says "Yes, I believe"
Though the mind says, "Really i do!"
Nonetheless, when the soul felt being refute, disavow,
The consciousness will feel at distress for the conflicting notion of self

This is what i experience, and i know u do to my friend, but what kept me stand here, cause i believe, what i feel is a part of His test towards my pledge for Him. Thus, find ways to keep and rebuilt your relation with The One, as i did today..jzkllh ukhti N & IF for the company..

Dont let the distress of d exam get in ur way..
Fight off d whispering of the syaitthon..

May Allah Guide us all and dont let us go astray.

And as a reinstate what pemusafir says;
"Patience is the virtue of confronting this conflicts n problems. Allah is with those who are patience"

All d best =)
Once, not long ago
it was covered in greens
bright red, peaceful pink,
smiling yellow, gleaming orange
increase it attractiveness
towards the working armies
collecting honeys from crack of dawn till dusk
from red to pink, orange to yellow
weary certainly its not in their jargon

Now, as time pass by
environs starts to chill
the break of day is there
but don't be fool
by heat it disseminates
since its rarely provides balminess
nowadays and further ahead

oH, strange thing is happening
the bright greens has started to shrivel
Pale to dark brown begins to take place
From thick bush to sparse frame
No matter which angle you turn
in sight will be the same befall

Aha!
Now you're getting it
Say ta~ta to Mr.Summer
and welcome the extant autumn
What mystery lies underneath the pile of brown shriveled leaves?
Who knows? until one decide to uncover it
Thereby don't miss this coming autumn holiday
unveil the pass
As it could be the future of it
Learn bout the failure
So none could ever repeat it
Truth bout the success
should be in heart of individuals Muslim

Be there or resent the fundamental knowledge that lies within
ISK!!! yeay!!
lalala~
have a look outside ur window..
what do u see?
what do u hear?
what does your heart tells u? it wont lie to you now for sure..
can u :
see the breezing winds keep the leaves on the trees vibrating rhythmically?
hear the music of the rhythm keep humming through our ear drum in symphony..?
smell of the blooming flowers at the rise of the sun..?
when it happens, you feel calm and at ease..
in fact, at times the panorama will be somewhat breathtaking..

ever wonder the story behind the beautiful n magnificent creation?
ever be thankfull to the Creator and Sustainor of the Universe?

Well, most of us won't..
We take our 5 senses as granted..the 5 will always be there whenever we need it..
so that was what we thought..

He give us what He wants and when He thinks we need it. If we're not grateful for what He has given us, beware, cause anytime from now, your gift will be taken back..

Spend some time to contemplate, 'do i really deserve these gift from Him?'
Think about the blind, the deaf..
They could not see the way you see the world
They could not hear the smiles and laughter of the universe
Yet, most of them heared His words..
Not in a way we hear the recitation of the Qurans, the words of the prophet (pbuh)-hadeeths..
Still, they do not obligate to the mandate of Allah
Thus,are not we who are blind and we who are deaf..if we deny Allah's word.. and deny His prophets..
We sympathize them..yet we were the one who they sympathize..

So everytime you're out there, to see the world.. put on ur islamic glasses(kaca mata islam)
like the leaves, turn over, turn around, change urself..
the world needs people who are sighted and mindful..

Be the sighted
Be the mindful
Dont be blinded by those around you

05 November 2007

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Tiada suatupun yang menimpa seorang muslim baik kepenatan, kesakitan, kerisauan tentang perkara akan datang, kesedihan, ataupun kerisauan tentang perkara lampau, sehinggakan duri yang menyucuknya, kecuali Allah akan hapuskan himpunan dosa-dosanya dengan perkara-perkara tersebut."
(HR Bukhari:5210)
salam alaik..
how have u been my virtual hamster...
oh~oh.. i need to get a life..go and get a real pet ysn!
4 more days to my finals!
Gambate!
Lately, i dont know..i have bee doing countdown..
not for my bday that was y'day!
But, the time when my life here in thiw world would end..
Not that i'm ready to die, coz i dont even know if one of my single amal is accepted or not..huhu~
Yet, becoz my death is sumthing that i dont know when, but i know its near and its approaching..
_____________________
I love my friends or more precisely my sisters here in melbourne..
They are as if my blood-relation sister...
Indeed, the bond that was tied for His sake, its much stronger, better..
Ya Allah...andai perhubungan yang aku bina, ukhwah yang aku rantaikan tidak ikhlas keranaMu, leraikanlah ikatan itu..kerana aku tidak mahu diriku terlalai dalam hubungan aku dengan Mu, Ya Rabb..
_____________________
All Praise is Only for Allah..
Ya Allah..hatiku syukur..kerana..sejak akhir2 ni, engkau tlh perbaiki hubungan aku dgn kakak aku..ku pinta agar hidayah yg engkau berikan kepada kami tidak akan berhenti pada satu saat nnt

22 October 2007

hoho~
salam hammy
its been a long time since im here to 'communicate' to u..
for the past few days, ive been sick..
i dont know what's the reason..
first came the fatigue, next the fever.. and till now, im having fever.. this afternoon, the fever was leaving, then i rode my bike to go home from uni, and it was raining, to..welcome back fever..i've been waiting..

tomorrow got oral-presentation discussion
need to draw matlab graph
3-D
huhu~
So,
i can only try my best, and hope from Allah, to give me guidance..
=)
Thank U Allah, for the sickness..
for the time u gave me to still 'beramal' in this world
Alhamdulillah

22 August 2007

tangan oh tangan

hammy owh hammy
my virtual hamster..

tanganku sakit..
x perasaan..dah sakit btul2 baru prasan
bengkak kat bahagian antara ibu jari dan telunjuk..
dua2 belah sakit, kanan dan kiri..tapi paling sakit is kat tangan kanan..nk tulih pn susah..nk type ni pn..
huhu

ni mesti sebab syok sangat naik basikal hari-hari..kesian kat tangan, x der masa nak berehat. Biarlah hujan, panas, sejuk beku, tangan terpaksa endure semua untuk memegang basikal..
huhu
maafkan diriku wahai tanganku..telah daku menzalimi diri sendiri..
tangan oh tangan..
mari berbakti, menuntut ilmu bg menggapai redhaNya

16 August 2007

hoho
im back little hammy
how r u..
=P
psycho !

y'day was, alhamdulillah..
i feel no stress at all..i think
no one to be angry with
only flowers in my heart..ceh!
silap
only Allah stays in my heart
smiling from ear to ear..
i hope my day today will be better than tomorow
i have discussion on SP2, thermo lab..
I guess, i'll have to leave it to Allah to decide what best for me
Nevertheless, i'm sure to give my best for everything

10 August 2007

10/08/07 9.05pm

i miss my hamsters
kittens
huhu~ iwanna hug some cute animals
fluffy
huhu~
ok2, need to finish design by tonite, insyaAllah...no matter how long it takes..
last nite i did not even sleep for feedback control assgmnt which was supposed to be handed in by today 5pm. But suddenly, when i look at lms, Chriz manzie has changed the due date, extending it..huhu~
never mind, at least i got less assignment to think bout this weekend..
yeay rite!!
u got lab report to submit + comp mech assngmt lol!
cmne leh x ingt ni
huhu~
k..
1st design dulu
Ya Allah, aku bermula dengan namaMu
Naungan dariMu ku pinta
Berilah petunjuk dan hidayahMu
Sipikan aku dengan berkat masa..
Amiin...

08 August 2007

Khas buat seseorang..


Sehari demi sehari berlalu
Kini tiba waktu yang penting buatmu

Engkau sudah bergelar seorang dewasa
Melangkaui batasan peringkat remaja

Cabaran yang kan datang kan lebih beranjau panjang
Tempuhilah dengan tekad dan semangat yang tidak akan pudar dan hilang

Ada kalanya, kita diberi kesenangan yang mendamaikan rasa
Dan ada masanya, dirasakan bumi yang dulu dirasakan luas semakin menghempit kita

Ingatlah sentiasa kepada Yang Maha Esa
Kerna, semua yang berlaku adalah takdir terbaik tetapanNya

Semoga, hari ini, esok, dan selamanya
Engkau akan terus bersama dengan mereka yang ingikan redhaNya

Tempuhi perjalananmu melalui jalan lurus terbentang di depan matamu
Hindari dari jalan yang menjadi penghalangmu untuk ke taman firdaus itu

Teruskan perjuanganmu di atas amanah yang membembani bahumu
Ikhlaskan hati untuk bertemu Yang Satu

Selamat hari lahir sahabatku
Salam ukhwahfillah dari seorang sahabatmu

05 August 2007

5/8/07

Pening kepala den..
Runsing melanda diriku
aiyoo..
baru berlalu 2minggu persekolahan di uni pada sem br ni
tapi..
x terkata..
subjek 2 jer, nak revise macam nk SPM dah
hoho~

Pasti, lately, well, actually not latelty, dah 2, 3 tahun gak la..
Ada ketika, akan berdenyut-denyut kepala, berpinar-pinar pandangan mata..
Kalau kena time tengah solat, tak tau la..hanya berserah pada Allah
sebab kalu sujud tu, amplify kesakitan tu..

Diri ini takut kalau-kalau ada tumor kat brain ker,
The worst case senario..
Pernah bg tau mummy, but then she ask me to go and do CT scan..
hoho, x mo la..takut betul2 plak..cuakx..
Now what i do is i act mcm x sakit pn..
senyum,senyumlah..hihi
Am i being psycho here??
Tu la saper suh amik psychology..dah terpsycho diri sendri..

Apapun, andai benar diri ini dianugerahkan suatu penyakit yang bakal menjadi penyebab ajal,
diri ini rela, redha dengan ketentuanNya..
Ya Allah..ampunkanlah segala dosa noda yang bertakhta di hatiku
Sikapku yang kurang menyenangkan mereka di sekeliling ku
Sinari lah cahayaMu dan redhaMu pada hidup matiku
Agar aku dapat bertemu dengan Mu Ya Allah, dalam keadaan yang beriman dan bertaqwa .. bersih dari segala yang hitam, dan jahat..

i long for You..i seek for You
O My Lord..
Jika ajalku bertemu sebelum parents ku, Ampunilah dosa-dosa mereka.
Sediakan tempat syurgaMu buat mereka.
Inginku melihat ahli keluarga ku bersama mereka yang beriman kepadaMu.
Jauhkanlah jarak pintu nerakaMu dari kami..

04 August 2007

hari ini
sehari suntuk x der mood nak study
per kena ntah
huhu~
maafkanlah Ya Allah..
tiap kali bacer satu ayat, kononya aku niat untukMu..
tapi sedar2 dah mengelamun jauh..
x pn tertido..
last2 skali, amik decision untk update ke-lima2 blog dalam bloggers ni ..
x mampu nk update yg kat multiply..
huhu~ pasni aku kena betul2 mujahadah..
sebab Allah telah membantu ku setiap hari..
Hari ni, in fact Allah telah tolong aku wat projek..Alhamduillah..
Segala pujian hanya untukNya..
okay..
ysn!!!
Please fullfill ur promise to Allah..
Strive hard, cause Allah has chosen you..

29 July 2007

QC today

time qc dpt byk benda baru
1. How to really read the quran dengan kalimah yg betul.. Selama ini telah disedari, sy memang x reti nk tau panjang pendek, dengung atau tidak dll.
Sebab slama ni, klu bacer, based on huruf n baris je..tu pn, alhamdulillah mak gi hantar kelas ngaji 2-3 tahun, tapi ustazah tu x der la pulak ajar mad2 semua tu. Pastu org len masuk sek agama lepas habis sek harian. diri ini pulak, duk rumah tution akademik jer. Bila masuk kelas agama kat sekolah harian, asyik blur jer..time exam, jarang skali nk dpt betul bab2 hukum2 tajwid, smpi SPM pun..
skarang, bila bacer buku yg ajar tajwid. hm..bacer faham ler, tp nk aplikasikan camne.. Dia kater dengung, smbungkan huruf di depan ..etc..dengung cmne..Pastu ader prob, susah nk hafal huruf2 yang kena dengung n x..tengah bacer, cmne nk detect n bacer skali..kagum skali tengok smua lancar bacer tanpa kesalahan..
Malu rasenya diri ni..
Hari-hari praktis. Ada kalanya,bace ,boleh la..tp ader kalanya, salah bace setiap 'perkataan'..
Huhu, cmne nk jadi seorang dai'e yang ingin membawa isi al-quran kepada msyrkt, klu bila sendiri nk present ayat quran tu pun bacer x betul..
AZAM baru- non-stop listening to the recitation of Quran dan bacer sendiri byk2..review balik

2. Ader ukti, dh hafal surah as-saff.diriku belum.. malah, klu nk compare dengan banyak orang, diriku sudah jauh ketinggalan. Byk lagi surah juzu amma x hafal lagi..apatah lg surah len..cedey2..
AZAM kedua- hafal surah juzu amma semua dan mendalami maknanya


3. Jangan bila kita ckp , tegur kat org len, kita pn wat benda yg kita tegur tu..
Diriku selalu mcm tu..Ckp je kat org, sendiri lupa.

4. Tauhid adalah pohon yang paling penting dalam keimanan. Sebab ia adalah asan dan pegangan bagi seorang mukmin dalam hidup. Sebab itu, Al-Quran itu ibarat menanam pohon tauhid..

5. DIberi tugas baru, tak excited, tp cuak..ingatkan dapat arkib, sebab itu yang syazwani ckp awal2 dulu..tetiba dapt spibar..bukan nk jawatan arkib tu pn..sebab semua tugasan itu amanah, tanggungjawab. Sekali langgar amanah, terbukalah pintu neraka menyambar kita..Naudzubillah min zalik..
Ya Allah, tetapkan hati hambaMu ini, agar tidak terlalai dengan amal Jam'ie, tidak taksub dengan kuasa yang diberi, tidak mengorbankan masa untuk jahiliyah yang nyata dan tersembunyi..
RedhaMu ku pinta Ya Rabb..
Ambillah daku tika daku di dalam redhaMu..

22 July 2007

Sains dan Teknologi
Semuanya jadi buruan pemuda pemudi
Arus dunia bergerak pantas tanpa henti
Pabila terjaga sudah mara kehadapan lagi

Memang tidak dinafikan, arus perkembangan sains dan teknologi ini sememangnya bagus, dan di sarankan di dalam islam.
Mengurus bumi ini untuk memudahkan kehidupan seharian seluruh alam.
Jesteru itu, adakah perlu kita memfokuskan 100 peratus kehidupan kita di dunia ini semata-mata untuk mengejar dunia sains dunia teknologi?
Tidak perlu la kita beribadat kepadaNya kerana tugas mengurus bumi ini jelas tertulis dalam Al-Quran
Bengong mu ni, beribadat kepada Allah pun telah diperintahkan di dalam Al-Quran. Bukan sekali dua, malah berulang-ulang kali.
Janganlah engkau guna alasan untuk mencapai ‘ilmu’ ke liang lahad sebagai hujah2mu untuk tidak beribadat, mengabdikan diri pada Penciptamu Yang Maha Agung.
Takkan hendak kamu tunduk pada dunia angan-angan manusia.
Tidak sempurna dunia jika berdasarkan fikiran manusia. Seharusnya kamu tunduk pada Yang Esa
Bila tiba pengkahiran dunia nanti, sains, teknologi semua tidak membawa apa-apa erti. Kan di hancur, di musnah kesemuanya. Yang kan engkau bawa bukanlah sijil-sijil ijazah kejayaan mu, tetapi amalan mu ketika di dunia ini.
Engkau kan fikir, kolot lah aku kalau beribadat sahaja. Duduk diam-diam kat masjid. Bertasbih, bertafakur. Jadi tok siak gitu.
Hah, itulah kamu, pelajari islam biarlah dengan sepenuhnya.
Ibadat tidak terbatas kepada solat,puasa,zakat,baca quran..etc..sahaja
Engkau makan,minum,tidur,masak,ke kelas, berziarah dll.. semuanya itu boleh kan kau dapat imbalan ganjaran pahala, jika engkau niatkan semuanya kerana Allah semata-mata, dan menggunakan tetapan syarak sebagai garis panduan. Yang penting, laksanakan ibadat wajib mu dengan kyusuk dan penuh keikhalasan terlebih dahulu. Jangan pula yang wajib engaku biarkan, yang sunat engkau lebih-lebihkan..
Ajaran sesat mana pula yang kau ikut tu.. Yang pasti, bukan yang diajarkan oleh Rasulullah..
Hm, bila diri sendiri sudah kembali kepada fitrah sebenar, takkan engkau nak berdiam diri sahaja apabila melihat kemungkaran berlaku di depan mata.
Di manakah amalan AMAR MA”RUF NAHI MUNGKAR mu. Kata sudah beramal dengan islam sebenarnya. Sudah tiba masanya anda bertindak, bergerak mengajak pula mereka supaya kembali ke dunia yang sebenar

18 July 2007

kesabaran buat diriku

Hari ini aku sedar
hidup perlu banyak bersabar,
dalam study lain, dalam kekeluargaan lain, dalam persahabatan lain..
aku perlu banyak berusaha menerima pandangan orang lain.
Maafkanlah aku wahai mereka yang mengaku berukhwahfillah dengan ku
Aku telah banyak membuat anda semua dirasa diuji, terseksa..
im really2 sorry..

15 July 2007

aku tekad nk bangun qiam
tapi, bila dah bunyi alarm, punya lah liat nk bangun..
astaghrifurullah..ape nk jadi ni..
adakah Allah dah tarik balik ni'mat bgn qiyam tu..
Ya Allah..berikanlah aku kembali ni'mat yg telah engkau berikan dulu..Maafkan aku sebab x menghargai ni'matMu dulu..
Aku juga ingin puasa esok..beberapa kali niat nk pose. last2 x jugak..
huhu~
azam perlu, niat perlu..semangat perlu .. mujahadah diri!!!

14 July 2007

penat tp worth it

hari ni penat
tapi semalam lg penat meskipun hanya mkn tdo kat rumah
alhamdulillah, Allah gerakkan hatiku untuk menghadiri islamic conference kat unimelb wlpn agak terlewat..
syukur tidak terhingga.
aku dapat insight baru.. different perspektif. Selama ni dengar ceramah from orang2 sndri, i.e. melayu, tp hr ni, dpt dengar mcmane diorg tengok apa itu erti da'wah sndri..
penat dah..
x dpt nk tulih pjg..
Ya Allah. Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui isi hatiku dan isi penulisan ku. Rahmatilah aku dengan keredhaanMu. Berikanlah petunjuk dan pedoman kepada aku supaya aku tidak menulis yg salah..Amin..

06 July 2007



confiusionisme

kekadang ana fikir
apakah ana akan terus berada di jalan ini
menyampaikan risalah pada segenap insani
skarang pn ana rasa tahap iman ana rendah sekali
walaupun ana sedar akan hakikat itu, dan ana tekad dlm hati nak berubah
tapi x terbuat juga
apakah ini tanda kelalaian ana
'Ya Allah, tolonglah hambamu yang lemah ini, diriku semakin hari semakin jauh dariMu
Janganlah engkau palingkan hatiku setelah engkau beri hidayah petunjukmu kepada ku dulu..Diriku tidak mahu terjerumus ke lembah kehinaan, dalam kesesatan..'
Ana ada banyak conflict dalaman. Nak x nak, ana kena hadapi conflict dalaman ini, berjihad dengan diri sendiri.
Banyak terjadi dalam minggu peperiksaan, namun lagi banyak bila start cuti dan tidak ada program pada masa tersebut seperti hari ini. Badan inginkan rehat, namun jiwa tau, rehat itu tanda kelalaian.
Bila conflict antara dua sistem berlaku, maka end resultnya ntah apa pun x tau.
Terlalu banyak yang terjadi pada diri
Ana x tahu macam mana dengan mereka yang lain yg dalam transition state ini juga, tapi ana kagum dengan mereka sebab ana lihat mereka mampu teguh, sabar, tetap dalam jalan ini sedangkan ana runsing, pening..etc biarpun sudah berada dalam 2nd year.
Ana ingin sampaikan risalah seperti yang lain, tapi ana tahu kapisiti ana tidak mengizinkan. Apabila ana kena beri pengisian, peringatan, da'wah verbal, ana perlu laksanakan apa yang ana perkatakan. Memang tidak sukar untuk laksanakan, tapi untuk istiqamah dalam melaksanakan itu membuka medan perang pada diri. Itu sebab jikalau boleh, ana tidak mahu berada pada barisan yang da'wah secara verbal.
Tapi, itulah dinamakan da'wah..huhu~
Ana lihat mereka yang lain rapat antara satu sama lain. Bila berukhwah kerana Allah, segalanya indah. Ana sendiri sayangkan mereka semua, bahkan ada yang lebih dari adik beradik sendiri. Tapi, bagaimana perlu ana katakan..ana tidak reti hendak berkongsi masalah, pengalaman, cerita, pendapat..etc kerana ana inferior pada persepsi mereka nanti.
Ini semua base on pengalaman ana dulu lagi. Tidak seorang pn tahu complete life ana, meskipun ibu ana..kecuali Yang Esa..
Jadi, hanya kepada Dia tempat ana mencurah, merintih, mengharap..sebab ana tidak perlu ceritakan A-Z, kerana Dia Maha Mengetahui atas segala sesuatu.
Skarang pn, dlm studies ana ada conflict dlm diri. Course ana ramai lelaki, bahkan rasenya ader 5-6 org ja perempuan dlm course tersebut dan mereka semua bersosial bahkan yang perempuan itu ada yang seperti anti kepada muslim, tapi ana x nak bersangka buruk dengan mereka. Course ana perlukan banyak discussion. Jika tidak, akan terkontang kanting keseorangan. Di tambah pula dengan assignment, projek, yang memerlukan kerjasama mereka yang satu course dengan ana. Nak x nak, ana terpaksa bergaul dengan mereka yang berlawanan jantina.
Dalam itu, ana tau ana perlu menjaga pergaulan.
Tetapi kekadang, ana lupa, ana terlanjur.
Ana dengan tidak sengaja bercakap berdua dengan mereka.
Biarpun di khalayak ramai, tapi itu masih dikira mendekati zina.
'Ya Allah, aku mohon keampunan mu. Jika engkau tidak mengampunkan aku, aku telah termasuk orang-orang yang rugi.'
Ana telah membawa fitnah pada agama, pada diri. Pada mereka yang memakai hijab di dunia ini.
Benda-benda kecil, mungkin pada sesetengah tidak mengapa, tapi ana tidak mahukan siksaan, walaupun sekadar percikan api neraka itu.
Mereka itu bukan muslim. Ana lebih-lebih lagi menghindarkan dari bertembung malah bersemuka dengan yang muslim lelaki.
Tetapi, mereka jadi 'confius' dengan ana. Sebab ana avoid bercakap dengan mereka yang muslim lelaki, dari tanah air sendiri, tapi kalau dengan yang bukan muslim, ana boleh buat discussion, projek sekali.
uhuhu~ benda2 ni selalu menyerang pemikiran ana.
Minggu exam hari tu, benda2 ni lebih menyerang lagi sebab banyak discussion yang dibuat. Ditambah dengan conflict dalaman yang tidak reti ana nak zahirkan macam mana.
Pada ketika itu, memang ana rasa down betul. Ana minta padaNya, tenangkanlah hati ana. Tapi, ana tau, ana perlu mencari, melihat alam ciptaanNya, kerana hati ana sentiasa rasa terhibur melihat keriangan binatang2, deruan ombak, kebiruan langit, irama daun-daun bergerak bila ditiup angin. Sentiasa mengingatkan ana, setiap masa alam sedang bertasbih memujiNya, tapi ana ni yang dikurniakan aqal, x kan tidak mampu nak mendukung tanggungjwb yang diberikanNya..

Semalam mereka ke Great Ocean Road, hati ana teringin nak pergi. Tapi ana tidak diajak. Perlu ana lebihkan tetamu dari interstate, junior2.. lain kali akan ana ikhtiarkan untuk pergi sendiri. Yang pasti, Ana perlukan alam sekarang ini. Sepatutnya ana pergi philip island hari ini. Mula-mula x diajak, tetapi satu hr tu ada yang ajak, ana gembira. Namun selang beberapa hari, ana diberitahu ana tidak perlu pergi. Semalam ana diajak pergi, tetapi pagi ini, benda yang sama berlaku lagi, ana diberitahu ana x payah pergi. Ana tidak mengerti, apa maksudnya bila dikatana ana x payah pergi. Adakah bermaksud kenderaan sudah penuh, atau ana tidak layak untuk pergi.. atau apa..memang bila ana ditanya, ana akn cakap ana x tau, sebab ana x nak org judge ana bila ana kata ana setuju atau tak.
Tetapi, bila kali pertama dikatakan ana akan pergi, kemudian direject, kemudian di ajak lagi sekali, ana direject lagi, hati ana berkecamuk..
argghhh-ini semua bisikan syaitan durjana.
Ana tidak perlukan semua ini.
Esok ana akan ke Perth, berjumpa ahli keluarga yang disayangi.
Namun, ana cuak, sebab keluarga ana tidak suka ana di jalan ini. Mereka mangsa keadaan, mangsa ghazwatul fikri-serangan ideologi.
Dulu, bila ana masih banyak dalam jahiliyah tapi sedang berusaha meninggalakannya, mereka sudah pn tentang habis2san..sekarang bagaimana.
Ana admit, biarpun mungkin jahiliyah luaran sudah mampu ana tinggalkan, namun jahiliyyah dalaman sering timbul dan tenggelam.
Biarpun bibir mengucapkan 'xpe, x kesah', namun, di hati menjawab, 'haish,....ect'.. terpaksa ana pujuk hati ana agar sejajar dengan ungkapan ana...

Ana nak kereta. Tapi itu adalah material yang bukan ana perlukan, bak kater ustaz abdul halim, kereta bagi ana tidak perlu, x ada pun x per. Itu sekadar hajat je. ana nak keter bukan sebab ana jeles tengok mereka yang berkereta. Mereka beli kereta untuk digunakan di jalan da'wah.
Ana tahu diri ana, kalau ana ada kereta, nanti mesti susah ana nak lepaskan kat orang lain. Ana boleh sumbgkan kat jalan da'wah, tapi nak biarkan kereta tu kat orang lain, tanpa ana tahu apa yang sedang berlaku pada kereta amat sukar bagi ana. Itu lah kelemahan ana.
Sekarang pn, ana sedang cuba nak baiki kelemahan diri. Ana x suka shopping. Tapi kalau ana beli barang, ana akan beli barang-barang yang ana suka tapi unnecessary bagi ana. Lepas dh beli, baru ana sedar. Kemudian ana akan cuba hadiahkan kepada orang lain. Hari tu, pergi ikea, beli cushion landak. Ana suka sebab comel. Tapi ana tau, ia akan menyebabkan hati ana terikat pada material. Jadi ana nak hadiahkan kat org lain. tetapi, blum lagi ana lakukan sebab ana lupa nk beli complete set. Ana kena pergi beli dulu isi cushion tu. Karang menyusahkan pula tuan penerima kena beli isinya sendiri.
Berbalik kepada kereta, ana nak kan kereta sebab ana nak selalu ke pantai, laut. Ana suka mengembara. Kalau boleh, hari-hari ana nk duk tepi laut. Especially kat melb ni. Cuaca yg sejuk, best skali..tapi nk buat apa kereta selain itu. Dah ada basikal cukup la..

22 June 2007

Assalmy’km kucing helper di sebelah..
Lame benar dah x type kat ruangan ni..
Busy2..tu alasan lama!

Alhamdulillah, dah 3 exam paper habis..ader lagi 3..gambate
Di saat2 nk amik final sem ni, Allah telah banyak mengingatkan diriku untuk sentiasa mengingatiNya..

1. Tiket flight prob
2. Assignment non-stop until the week of swot-vac b4 finals..
3. Kehilangan basikal
4. Finals straight in a row..3 papers..yg tahap max tough.

Namun, bila memikirkan smua tu, diriku bersyukur kerana, antara byk2 insan di luar sana, Allah memilih untuk menguji ku..Adakah aku telah berjaya menjalani ujianNya..
Air mata mengalir tatkala kehilangan basikal, bukan kerana sedih basikal hilang, tetapi terharu terhadap ni’mat Allah.. Dia memilih untuk menguji ku, sedangkan basikal org lain pn ader probability kena curik sebab same2 kt luar..
N, di saan itu, ketenangan dalam hati diberi..org yg melihat diriku fikir aku sedih kerana kehilangan basikal..tetapi pada hakikatnya, diriku risau, adakah aku kan berjaya dalam ujiannya yg berterusan itu..

Tidak dinafikan, kesibukan 3papers in a row exam, aku dalam sedar x sedar telah abaikan tanggungjwb sebagai hambaNya, dan kepada makhluk2 hambaNya, yakni mereka yg berada di sekitar ku..
Jarang aku bersendirian denganNya kecuali di puncak malam..di mana kebanyakkan insan sudah lena dengan izinNya..
Namun, apakah cukup masa aku peruntukkan untukNya..
Dan paling terharu, apabila Dia memulangkan basikal ku..kini berada dlm bilik..menggantikan tempt ku sementara waktu..
Terima kasih Ya Allah..Syukurku kepadaMu tidak terhingga..
Dan senyuman yang menghiasi wajah, di salah erti kerann lega 3 paper dh hbs, kerana basikal diperolehi.. pada hakikatnya, gembira kerana Allah hadiahkan kepadaku nikmatNya tatkala hati bergolak, memikirkan paper exam keesokkan hari yg x habis study lagi.
Di saat itu, aku ketahui, Allah sentiasa bersamaku, mendengar kata hatiku, rintihan hati, pergolakkan jiwa..
Ya Allah, maafkan hambaMu ini, kerana tidak commitment terhdapMu pada hari ini..
Kan ku berusaha untuk peroleh redhaMu..Buka kanlah pintu rahmat Mu untuk ku..
Ya Allah,biarpun ku selalu meminta kepadaMu pelbagai macam ni’mat Mud an memberi padaMu milikMu sedikit, ku harap engkau tetapkan mendengar hajatku..
Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim..
Bantulah rakan-rakan saudaraku dan aku dalam peperiksaan finals ini. Berikanlah kami kejayaan di dunia dan di akhirat.. Tidakkan kami jadikan alasan memikul beban da’wah mu untuk tidak berjaya dalam urusan dunia milikMu.. Inilah wasilah utama kami untuk menegakkan kebenaran agamaMu. Bantulah kami Ya Allah.. Apapun, hanya Engkau ketahui apa yg terbaik buat diri kami. Redha milikMu yang kami cari dan ingini..
Perkenankanlah permintaan ku ini Ya Ilahi..Ya Rab, Ya Alamin..

20 June 2007

20/6/07

bismilllah..with the name of Allah..Most Merciful Most Graceful

Today, 1 know, i have 1 more paper to go..
its not the end of a challenge..its in fact d beginning of a real challenge, test from Him..
These past 6 months has been a field of trial for me..Now i need to use all my experience, knowledge, stand i've gain this coming winter..
greater, more challenging situation..
The world is not bout u alone ysn..
u need to grow up fast, be matured in d way u think n d way u act.
No more babyish stuff
You're bout to enter 20++ not good to act like a kid.
how r u going to help to spread the truth..to become a Da'ie as u promised to Him if u're acting like a child, a toddler??

BE STRONG!!

Though the world may not perceive u as a significant role in the society, it doesn't matter, as u care for ur appearance/reputation in front of Allah..
Bukan keredhaan manusia yg perlu dikecapi, tetapi keredhaan Ilahi menjadi impian diri..

Ya Allah, telah Engkau kurniakan kepadaku kawan2 yang beriman, bertaqwa kepadaMu di sekelilingku. Kurniakanlah rahmat nikmatMu yang tidak terhingga kepada mereka dan keluarga mereka. Engkau berikan kasihMu, petunjukMu, pertolonganMu, melalui mereka. Terima kasih Ya Ilahi, hambaMu ini bersyukur teramat kepadaMu. Berikanlah hidayahMu kepadaku, ahli keluargaku, rakan2 seperjuanganku, mereka yang mengucapkan kalimah syahadah..janganlah palingkan hati kami setelah Engkau beri petunjuk kepada kami. Ya Allah, ampunkanlah dosa2 ku, dosa kedua ibu bapaku. Kembalikanlah kami di sisiMu dalam keadaan kami yang paling beriman dan bertaqwa kepadaMu.ku pinta padaMu, agar jauhkan kami dari azab siksaan nerakaMu, kami pinta rahmatMu yg menyelamatkan.
Ya Allah, bantulah saudara2 ku di negara2 yang ditindas, di Palestine, Iran dll.. Tabahkanlah hati mereka menghadapi kufar2 tu.. Berikanlah ketenangan dan kesabaran kepada mereka. Berikanlah kesedaran pada umat islam yg lain berada di seluruh dunia untuk bangkit, menyelamatkan saudara2 kami di sana. Ya Allah, Yang Maha Pengasih, Maha Pemurah, Maha Pengampun..
padaMu sahaja aku berharap dan mohon pertolongan. Perkenankanlah permintaan hambaMu yang lemah ini

11 June 2007

...

YSN!
The world does not need weak muslim.
Wake up!
Work hard!
Gain His

Someone always ask me, is it enough for u juz to sleep 3 hours a day! Not 1, not 2, but several people. Is not that i want all people to look up upon me becoz of my capability to strive through the day without 'enough' rest.
Its totally NOT!

I once heard, a hadith, during my pre-uni preparation in intec, there's a companion of the prophet narrated that 3 hours of sleeping is enough, provided u sleep well through it.

n, i used to disbelieve that i would ever able to sleep just 3 hours a day.
Nonetheless, since my ilm'gathering course in melb, i have to believe that it really is..(pebenda aku mengarut ni..haih)

The workload of my course in addition to being a loner in that class (only muslimah), i tend to be almost 24-7 busy..its like 24 hours is not enough.. But i cant ask more since He knows best. i just can ask Him to bless me with His time..And alhamduillah, He grants it.

After several 'practice' of sleeping 3-4 hours per day, i cant sleep more than that. i hope He doesn't take this ni'mat away from me..

Okay2, need to continue study!
Exam is d day after tomorow.. pebenda pun x study..
Maafkan aku Allah..kerana mengabaikan tanggungjawab aku sebagai khalifahMu..sebagai saudara kawan2ku.. sebagai anak kepada kedua orang tuaku.
Give me strength O My Lord, The Mighty One..
Aminn..perkenankanlah doa hambamu yang lemah ini

i accept whatever He wills

Alhamdulillah,
i word, i need to talk bout it again n again..
i know, some may look n me n think, she's not taking the test on her really well..
I'm not trying to be su'uzon with those around me, but i develop, a skill, (not to be proud, naudzubillah), to interpret people view on my. Thats why i try to avoid talking in public, cause i know, when i talk to them, what they tend to think of me..

hu~

I need to strive for this wed paper..
no more whining please!
hammy, i need to touch n feel the softness of ur fur..huhu~ missing the animals...

O Allah, i hope u would bear my whining n ungrateful feeling that i tend to develop..im really trying to improve myself here. Help me out here O Allah..
Your Guidance, is what i really need.

10 June 2007

Today im going crazy I guess
Tension x tentu pasal
Bukan sebab study
May b sebab kesalahan sendri-yg embawa kepada penyakit hati
I tried to seek for His Guidance alone, in the cold night…it was… cool!?
Guees so, to have a Creator who’s alyaws watch over you/
Im sorry that I did not smile to my sisters today.. I guess, im afraid they’ll know im having major problem, but tried to hide it. That’s the problem. Im not a person who could talk bout my problem n feeling s straight to someone else. Hey, but I could be a good listener..
My eja in m’sia is groing chubbier.. Yeay!im happy bout that
Owh..how I miss to play with cats..They’ll play with me no matter what my feelings are at that time.
I need to try to get some sleep. I tried to study but it was unsuccessful.!

O Allah, take me to you, with the highest level of my faith to you….

27 May 2007

WHY? ask Allah..Only He knows

Often do we whine, grumble..why do i need to take finals..why am i so busy these days with assignments.. WHy wHy.. WHY!!!!?

Rare would one say, Alhamdulillah..at least i get to enter one of the prestige university while there r many others outside there long for this opportunity.


When i heard this talk, it strike down deep inside my heart. I've forget for all His Blessings, His Mercy...
I reminded myself ever too oftenly that, i know He, My Lord will not burden me beyond my capability. This mean, im given, chosen to be here, taking this course, undergoing all the stress, as a test for me. Would i fail, or would i succeed..a question that always wonder in my mind.
He know my limit, my capability, meaning I need to find and give my inner strength all out for Him, for His test.. Others was not given because they can endure other test which i alone could not, and im capable of undergoing this test while others could not.. i imagine myself having least assignments, only 2 papers for the finals..what would i be then..what would i do..how would i carry with my life?
I knew the answer, cause i know who i am..and how i responds to things..
I would then waste my time, do things which would not make me remember Him, be ignorance at times..
Alhamdulillah, All Praise is only for Allah.. He gave me the opportunity to go beyond the limit i believed to have.. I know, this is a preparation for me to undergo a more challenge phase..
Life as Da'ie goes to a more challenging level for every steps that was taken..
I only ask of You, My Lord..i would able to withstand and endure Your test.. I would not fail at starting from the commencement till the end..till my last breath..
I believe,assert,declare with all my heart..
There is NO god EXCEPT ALLAH 'Azza wa Jala
and Muhammad is His Last Messenger..
Allah, give me strength, gave me guidance..
i hopw to be given the opportunity to meet You, one day..

25 May 2007

A sis gave me a meaningful message
"May Allah give u a rainbow 4 every storm,
a smile for every tear,
a promise for every care,
a blessing in each trial,
an answer to each prayer"
Short, yet it able to pour out the bags of water from the inner side of my eyes that, surprisingly are always able to give it all out at times.

Recently i used to cry, not for the heavy task, the business He gave me, but for the lack of my gratefulness towards Him.

I accept things to be as they should be. I accept why i was chosen to be in this course and not others, why am i here in melb and not in sydney with my sis, why i followed my parents decision to apply for abroad study where i could have juz continue my study in UTP, where the course is definitely easier with life would be easier in ignorance..
Alhamdulillah..All Praise and Grace is for Allah.

Today's khutbah talk about,
why people tend to forget, despite they are suppose to sit for finals, with the busyness of the assignments, they sigh, they complain. Rare did humans be grateful for being able to enter Melbourne University, a top rank uni, and able to undergo the course they take, and to sit for finals..
and i think, Allah is directing the message of the khutbah solely for me. I usually have discussion for the DP's project on friday, during solat jumma'h, yet today, my partner decide she didn't want to do it today. So im able to attend and hear the khutbah.

During the whole khutbah, i hold back my tears from running across my face, to prevent uncontrolled rolling of tears. Now, since there's no one around me , except my one and only Lord watching over me, im typing this post with tears running across my cheeks.

Every night i stayed up to finish my assignment, but i did not spend a few minutes of the long hours to prostrate 5 minutes to Him. Now, i realise, im being too absorb in the world...

Despite the fact that this blog is only readable by me, but it serve as a place to share my feeling to the unrealistic hamster...hammyjamie.. =)

Oh.. I hv to finish up another assignment.
Allah, O My Lord. i seek your forgiveness for my ignorance. I seek your help and guidance in every steps that i take, every move that i make.Allah, do not let me astray for i want to be among the rightoues on the day of judgement. Make my family, friends and all those who say and admit Laillahaillah-There is no Lord except You Allah, and none other worship except only You, My Lord.
Aamiiin...Ya Allah, perkenankanlah permintaan kudus hambaMu ini..

22 May 2007

Inilah saya..dulu, kini dan insyaAllah esok lusa

Pernah dulu saya berjanji pada Ya Rabb pada Ilahi

Tika di batasan waktu untuk ke dunia fana ini

KalimahNya kan tertegak di muka bumi

Di antara masa bersandar pada diri

Dihanyut oleh arus duniawi

Terleka seketika di lautan luas penghujungnya tidak pasti

Disedarkan kembali oleh mereka yang kini berada di sisi

Hakikat hidup di dunia disedari kembali

Pertemuan dengan yang teristimewa pada diri sangatlah diingini

Menggapai harapan bagaikan menggenggam bara api

Biarpun panas, meleburkan jari

Kan diri berusaha memegang erat dan tidak akan dilepasi

Barisan saf kan didirikan bersama yang disayangi

Untuk kembali ke taman Firdausi menghadap Ilahi

Kan cuba menyedarkan kebenaran hakiki agama milik Ilahi

Inginkan kebesaranNya disedari dan dipuji

Di setiap pelosok ruang agar terisi

Biarpun diri tidak sehebat kekasih Ilahi

Tidak standing para mujahid muslimin yang syahid tanpa henti

Wasilah kerjaya kan tetap dicuba agar diperolehi

Bagi menyampaikan risalah yang masih belum terungkai lagi

17 May 2007

a buzy hammy

Dear hammy,
my life seems soo busy rite now..
im resting for a while / taking a break after non-stop revision + assignment..

"0hoho~ rehat itu tanda kelalaian"

Need to rest for a snap of time only..
hammy.. i promised my Lord, my Beloved Creator to submit myself to Him.. But it seems that im not grateful for the busyness He gave me.. I tend to focus on finishing the worldly task and spent only few minutes of my life everyday for Him..

I feel really embarrassed since even the mountains high, the chirrpping birds have time to praise Him, spend time for Him..

"Indeed. We subjected the mountains [to praise] with him exalting [Allah] in the [late] afternoon and (after) sunrise. And the birds assembled, all with him repeating [praises]."
{Sa'd(38):18-19}

And till today, feel myself degrading . My emaan level is decreasing at an alarming rate...help me stop it..!!

'O The Most Gracious.. I seek Ur Forgiveness.. I humbly seek the need of Ur Guidance..'

15 May 2007

aloha hammy!

a good welcome to my beloved virtual hamster..
my good friend, 'who' used to hear my stories of glitch,my sorrow..when im back at its side..
being a 'loner', makes u feel that everyone would judge u by ur look, what u say, ur actions..etc..but being able to talk to hammies (kiddy,sammy,teddy,cuteypie..etc), relieve the stress out..allowing it to flow, when u touch the smoothness of the fur, watch the cuteness of the hammy..uhuhu~ i miss my hamsters..

Back in those days, i didn't look having hamsters is a gift from my Most Beloved.. I thought, this is an animal, which is there on the earth, for people who care for them, like them, appreciate them..
Now, being here in melbourne for almost one and a half years, make me realize a fundamental thing, in being here in this world.
I need nothing else, no one helps, except Him, my Beloved..

Although i was brought up without feelings towards human(i used to be n0n-sensitive towards humans reactions n behaviors), He gave me, to born with, a sensitive feeling towards animals, cute cuddly one, such as the kittens, chipmunks(i need to keep this for a pet one day), hamsters, mice,etc..

Those who know me back in those days, will realize if not remember that, the people around refer me as the snow queen ; its not that im like a queen, it because im expressionless.. seriously, Im not joking.. When people make me angry,sad,happy, i used to keep a straight face. No frown nor smile would ever paint on my face.. Owh.. i dont think i could stand keeping expressionless face now..hihi.. This evidently occur when i starts to enter lower high school at such a young age.. i was 11yrs old!!! And from all-gurlz school to a blend of genders..what a shock..!

Thus, because of the traumatic exchange, i forced myself to be resilience. I act tough n rough at the present of the opposite genders, and vice-versa when they are not. Hey, i used to be a soft,delicate child..seriously..even though i often hurt myself..(lots of cuts n bruises)..hihi
And, Ta-Da..this is what become of me now.. I cant reverse myself to be more lady-like..gentle.. and expressionless..

One thing that used to bug me.. If someone put my life at stack, and ask me to choose between a good friend of mine, and my cats, UH~~~ i thought, if this really happen one day, i wont have any friends after this..Coz, as i mentioned earlier..my affection towards animals is way2 more than to homosapiens.. But, that wat then..

Now, the relationshipsFillah with others, make me realize, "Yeah, you can love animals as much as u can, but u need to know the precedence list of life.

Other duty calls, which certainly has higher precedence that this blog..

"O Allah, ur servant here, are bound to be forgetful. For thus, i ask only from You, and no others, to remember what i forget, to ensure im not lost in this challenging world, to take my life away when i remember u the most, with my level of eeman is the highest. i yearn for ur rahmat', i long for ur paradise..to meet my Creator, You, O' Allah.."
ammiin...