30 December 2009

mhs_m

kadang kala..
bila hati sudah mula taksub untuk menulis..
perlu muhasabah diri kembali..
adakah setiap coretan itu sebagai satu peringatan buat diri..
ataupun kerana merasakan perlu menarik lebih ramai pembaca mengunjungi laman yang diwartakan..
kerana bisa jadi, mungkin isi yang ditulis itu ada manfaatnya, namun kerana hati yang hadir dalam menulisnya itu membawa satu niat yang salah..
maka, pembaca akan hanya membacanya hanya kerana suka.. dan bukan untuk mengambil iktibar, or manfaat dari bahan bacaannya..
dan dari situ..

siapa yang harus dipersalahkan..

penulis atau pembaca..?

refleksikan dirimu penulis..

semoga tiap detik dalam amalan lillahi taa'la sentiasa..

29 December 2009

alhamdulillahir rabbi..

today was a day i hope not to forget..

my last days in melb.. with all my beloved sisters.. =) =) =)

"and hold tight in the rope of Allah..[3:103]"

23 December 2009


Ya Allah Ya Rabbi..
Steadfast my faith..
Let not it steer away from U..

15 December 2009

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah ..

all praise to Allah SwtTaála..

it will never happen without His will.. thank you my Lord...

now i need to improve my self..
sejauh mana diri ini btul2 dpt tarbiyyah sebenar2nya, adalah apabila mampu paling minimum full fill this 10 criteria of  a muslim..
tq uktFns for giving the reminder..

1. Aqidah yang sejahtera
2. Ibadah yang shahih
3. Akhlak yang mantap
4. Luas pengetahuan
5. Sihat tubuh badan
6. Mampu berdikari
7. Melawan nafsu
8. Sangat menjaga masa
9. Tersusun urusannya
10.Bermanfaat pada orang lain

08 December 2009


Berjalan, berjogging pulang dr tmpt keje bersendirian. =)

06 December 2009

05 December 2009

ya rabbi..
the tears that flow..
only to U i hope for..
i feel lost in this darkness of life..
ive no one to turn to..
only U i put my faith..
let them neglect me away..
as long as i know, i have U..

Ulat bulu or beluncas bak kata mastra

04 December 2009


Gurly accompanying my day out alone

03 December 2009


O my beloved lord..
Under Ur blue sky..
With d light of d sun..
i postrate to Ur Mighty Power..
guide my way each seconds U gave me to pass thru..
my heart is only for U..
Only U..
___

I no longer mind if they choose 2 keep me ignored..
Alhamdulillah..
Thank u.. for giving me d opportunity to know U..


prepare me to meet U in d best state..

45 minit brjalan dr kilang ke sign board middle creek



Berjalan pulang ke rumah menikmati keindahan CiptaanNya

Bukalah mata..


Everyone can neglect, can ignore..but Allah is always there..
i turn only to U my Lord.
Allah SwT..


Ada kalanya perlu mencari ketenangan sendiri..
Dan ketenangan itu milik Ilahi..

02 December 2009


D saat diri gelisah, Dia anugerahkn rahmatNya pada diri:-).
Angsa2 yg cumel menjadi teman di kala sunyi sendiri. Subhanallah..

01 December 2009


one of my fwen

Hari pertama working.. With d greet from d sun..and from d dogs:-)

30 November 2009

28 November 2009

dan sembahlah tuhan mu sampai datang kepadamu yang diyakini..(ajal).. 
[15:99]


sesungguhnya, malaikat-malaikat yang ada di sisi Tuhanmu tidaklah merasa enggan menyembah Allah dan mereka mentasbihkanNya dan hanya kepadaNya sahaja mereka bersujud..
[7:206]

.....
......
.......

i dont know... where am i heading to..

ke mana harus aku melangkah..
arah mana harus ku tuju..
satu yang tidak dapat dipastikan..

mula memang nk stay.. tetapi tiba2 rasa nk balik sekarng jugak
tapi klu aku balik skng.. mmg x kan wat ape dah kt msia..

sememangnya aku ni  x berguna.. susahkan + penatkan org len shj..

27 November 2009

ya rabbi..
ambil diriku ini..
jika mereka yg aku kasihi membenciku..
hanya padaMu ku berserah..
please dont hate me my Lord..
i dont have anyone else..
and i dont think i could act any longer..
huhu
hilangkan pedih di hati ini dengan pertemukan diri padaMu..
maafkan diriku ya rabb..
maaf pada smua kerana menyusahkn.. menyakitkan..
mungkin memang aku x layak pun untuk berada bersama kalian..
maaf..
i wanna cry..
even riding my bike could not take away my mind..
huhu..
is there no longer forgiveness for one here..
i thought it was over..
but now i know.. it never was..
it will never be the same again..
and i am soo stupid for my act that hurt u..
ok, perhaps i should stay away from everyone..
so that when u come to see them u'll never meet me again..
if that will ease u and keep u in peace, i'll do that.. and i will...
huhu..
:'(

Menikmati hembusan angin bayu di bwh gelongsor..


26 November 2009

'Dan Dialah Yang menurunkan hujan sesudah mereka berputus asa dan menyebarkan rahmatNya..'
[42:28]

'Dialah yang meniupkan angin sebagai pembawa khabar gembira dekat sebelum kedatangan rahmatNya(hujan),dan Kami turunkan langit air yang amat bersih'
[25:48]

dan hujan itu menjadi penenang hati..
menyejukkan hati yang kian lara di lubuk sanubari
curahan rahmatNya membasahi diri..
tidak perlu ku gusar padanya..
kerna ia membawa tanda, perlu diri rehat sebentar dari kesibukkan dunia..

وَإِذَا مَرِضۡتُ فَهُوَ يَشۡفِينِ
And when I am ill, it is He who cures me

slm eidul adha to all muslims out there in the world..

as the sacrifice made by ibrahim a.s.,

may all the sacrifice that were made thru out the year,

let it be money, or time, or energy etc, may Allah accept it all..

and for the forecoming year to come, let made starting this very moment to give all for Him, with Him and to Him..

bismilliahi

 





 



alhamdulillah.. rahmat Allah menyirami seluruh bumi melb.. dan hujan itulah rahmatNya..
menikmati rahmatNya yang tidak terhingga..
senyuman terukir, tidak terkata..
semoga diri tidak pernah henti dalam melangkah denai berliku..
agar tetap teguh, sehingga jiwa tetap pada Yang Satu
alhamdulillah.. balik dari epot.. dapat lihat half moon yg sgt terang.. subhanallah..

hari ni.. or perhaps semalam since skng dh msk d next day,

aku dpt menikmati keindahan ciptaan Allah SwT..

oh... im really gonna miss melb becoz of the amazing scenery..

aku dh berjalan dari uni smpi flinders st.. then walk to spencer.. pastu gi docklands via train station bridge.. n lihat the amazing view.. subhanallah..
pastu jalan pulang... mungkin aku sbnrnya dah buat route rectangular across melb..
alhamdulillah.. thank u Allah for still giving me the strength to walk, to see, to hear..

1. walk and look at shops
2. walk and visit visitor guide centre..
3. walk and enjoy the sky, the wind..
4. walk and drink.. - mungkin x sopan kut..
5. walk back home

and today, balik jap.. mengotorkan kembali bilik yg pagi tadi dh kemaskan.. ceh..
n then, my delivery job begin once again.. ^_^
tapi skang.. since dh x da masa nk gi joggin wlpn bukan study, decided to do 2/3 things at one go..

1.cycling and delivery..
2.cycling and visiting..
3.cycling and inspect house..
4.cycling and delivery + short visiting
5.cycling back home to change bag
6.cycling and enjoy such an amazing scenery.. subhanallah..
7.cycling and enjoy the sunset.. and at last, stop to enjoy the sky view..

going such places, across melbourne.. one get to enjoy each of the scenery from different angle.. and believe me, it was such a breathtaking view..
ive to stop evert few minutes just to capture all of the wonderous scenes.
after enjoy the view.. went to postrate to the Creator of the wonders of the universe..
subhanallah..

next the car trip begins..
1. eldoce and bought ice creams
2. went to park to enjoy the ice cream and night view from the park
3. went to pick up a friend
4. went back to cw to postrate to Him once again and check if anything was left behind..
5. of 2 d epot.. subhanallah, reach in 20mins without exceeding any spd lmts
6. drop all of them of and went to refill fuel
7. find place best to park d car..

now, in epot..
1. being a short tourist guide to my beloved sisters.. although all shop almost close.. but, it doesnt matter i guess. its the memories that count..
2. given a bag of jelly beans by my sis.. hihi.. mcm tau2 je aku ske jelly blly ^_^
alhamdulillah..
3.my other sis called.. she has arrived.. and the others cant wait to check in..
4. farwell to my sisters and friend.. hope to meet again..insyaAllah..
5. pick up the car, and pick up my sister..
6. drove back home.. and drop of my friend/sis at her house
7. drop myself at home.. ops.. sory sis for giving u  a hard time, 2 let u drove urself back home after a long flite..

now im back at home..
did not ate any lunch nor dinner.. so went to get a bite or 2.. and now im back at my room..
nk tdo.. alrite laptop..
hope my day today -26/11 will be better than y'day..
la hawllawalaquwataillabillah

24 November 2009

..
aku rs aku ni dh x btul....
in a blink of an eye, prasaan aku boleh bertukar 180 degrees..

aku dh x der mood.. x der mood nk jupe org
x der mood nk ckp ngn org
td ok je.. pastu tetibe mcm ape je.. huhu
rs nk menjerit pn ada.. tp nnt jiran aku ingt ada org mengamuk kt dlm rumah..
huhu.. nk ckp ngn sape..
smua org busy
smua org study
smua org kemas brg..
well, mungkin aku exergerate.. but, smua mesti buat either 1 kut..
aku plak..
rs mcm nk pengsan..
menarik tu, klu esok tetibe pengsen..
perhaps bukan menarik, meyusahkan org len..
huhu.. aku kena kuar dari rumah ni klu nk buat benda2 pelik, so that x menganggu ahlulbait..
talk to me my Lord.. talk to my heart..
terasa seperti ingin baring di bawah sinaran bintang2..
i know where wud be a good place to gaze the stars..
^_^
menarik klu dpt gi..
well, i'll c how it goes..
bukan org kisah pun..
nk duk dlm bilik x da mood.. dh kosong.. penuh ngn smph je.. huhu
alhmdulillah.. alhamdulillah..
dh beli brg2 ldg ngn mstura..
:)
td berjalan balik.. weather hot, but suprisingly, x rasa panas.. tp rasa best.. mungkin sbb angin x panas.. ape pun, alhamdulillah.. thank u Allah..
now kena msk, pastu ada mnthlq.. ok.. bismillahi..
mlm td, akhirnya aku ke epot juga..

mmg pelbgi salah fhm timbul.. huhu.. smua x phm apa aku nk smpikan..

tp, akhirnya, aku decide, aku yg patut ke epot.. n bukan org len..

jd smlm aku bwk saudara2 ku ke epot... dlm dh lmbt tu, tp alhmdulillah, selamat smpi tepat pada masanya ^_^

n mgkn aku dh tdo jap dlm 15 minit b4 driving ke sn.. aku x der rs penat kut.. alhamdulillah3x..
wlpn smlm seperti sudah jadi supir upahan.. dan byrn upahan itu, adalah senyuman dari saudara2 ku
:)
tp mungkin org len ingt aku x btul.. sbb asyik duk tny, awat duk gelak sorg2.. semasa tgh driving..
hihi.. aku pn x tau.. cuma aku rasa mcm sedang berada dalam satu kisah, satu cerita yg ditonton.. heh, sendiri yg tgk..

smpi rumah dlm kul 12.30 am pg td.. alhamdulillah..
pastu kemas2 bilik yg bersepah dan bertambah sepah... last2, tdo hmpr kul 2.. ingt nk studi.. x ngntuk.. tp tgk buku mcm tgk gmbr kut.. x baca.. tengok je..
pagi ni, aku kena g beli barang..  ^_^
hihi.. hrp x sesat.. asyik bwk org, pastu sesat, pastu malu je..

23 November 2009

“..Allah tidak hendak menyulitkan kamu, tetapi Dia hendak membersihkan kamu dan meyempurnakan nikmatNya bagimu ,supaya kamu bersyukur..” {alMaidah:6}
arghhhhhh.....................!!!!!!!!!!!!!!!
aku rs mcm org bongok.. huhu

ive should not have said anythng.. bukan hak aku.......

sedih, benci, menyesal.. i hate my self..

aku x nak bwk kereta in this mood.. nnt aku tension je.. dh la kereta org, bwk anak org..
klu kereta aku x pe, aku x kisah.
nak kena langgar, langgar lah.. sbb mmg slh aku..
:(
huhu

22 November 2009

maafkan diriku ya Rabbi..

itu sahaja yga ku mampu, i guess, im just not a person who can do it well..

buka kan hatinya padaMu ya Allah.. biarpun bukan menerusi aku..

di satu senja..

kami duduk di tebing.. air laut sedang pasang..

ada kalanya percikan air laut membasahi muka..

80% dari masa, kami hanya memerhatikan air laut dan ke arah matahari..

bilakah kan ia terbenam..

di dalam kesejukkan.. aku tidak kisah.. tapi dirinya mungkin tidak tahan..

dalam itu.. ada juga aku mengarut..

dan ada juga aku bertnya..


pasal air laut.. pasal burung.. jwpn yg diberikan, mmg bukan jwpn org yg dlm trbyh akn berikan, tapi mnarik jwpnnya.. aku tersenyum..

dan ada satu ketika itu, aku bertanya..

antara ayah dan ibu, siapa yang lebih banyak memberi.. dan  ia menjawab ayah..lalu tersenyum


aku bertnya.. rasa2 kenapa ayah memberi lebih banyak..

aku kira, jika mnjwb sbb ayahya lebih banyak duit, aku x tau mahu berkata apa lepas itu..

tapi, ia menjwb, kerana ayahnya lebih mengasihi dirinya..

aku mengiyakan jwpnnya.. kasih sayang itu akan membuatkan ayah sanggup memberinya apa sahaja yg diminta..


lalu aku bertny, antara ayahnya dan Allah, siapa yg dirinya rasa lebih byk memberi..
dan ia diam seketika..

huhu..

aku x nak push over the limit..

tapi ia menjwb juga, tentulah Dia memberi lebih byk..

ya adikku, Allah sgt mengasihi dirimu.. andai tiada kasih Allah padamu, tidak mungkin Dia menjagamu setiap detik, setiap waktu..

tapi aku tidak berkata seperti itu.. ntah.. ntah ..ntah..


aku hnya kata, Allah itu sgt syg kt ### sbb tu Dia memberi lebih byk dari ayah.. kan..?
aku kemudian tny, adakah dirinya syg Allah..  dan itu satu persoalan yg tidak ku dapat jwpn.. aku harap ia kan mampu untuk menjadi satu persoalan di dalam hatinya, mindanya..
kerana aku tahu, jika ia mengasihi seseorang, ia akan sanggup buat apa sahaja untuk orang itu.. ia kasih pada abangnya, biarpun abangnya tidak peduli padanya, tapi ia sanggup menghabiskan wang untuk membeli hadiah buat abangnya itu..
ia sanggup keluar masuk rumah berpuluh kali semalam, kerana ibu meminta beli barang dia belikan dan kemudian pulang, tapi kemudian, ayah pula memesan, ia keluar kembali, ia keluar balik.. jauh berjalan.. dan berjalan sorang diri

ya Allah, janganlah Engkau berhenti dari mengetuk pintu hatinya.. bukakanlah hatinya untuk menerima hidayahMu dan kembali padaMu..

21 November 2009

satu langkah..



sekali lagi diri telah mengorak langkah..

mencari ketenangan..

mencari jawapan pada pelbagai persoalan..

dan pengembaraan ini. memang satu kesinambungan..

sambungan pada pengembaraan suatu ketika dulu.. tidak lama.. tapi cukup bermakna..

ku pohon pada Allah agar ia mengajar diri..


menyedarkan hati yang kian lena dibuai mimpi..

dan juga dalam pengembaraan ini, aku membawa satu coretan sebagai tatapan..

sekali lagi, ia sambungan pada yang pernah dibaca dalam pengembaraan yang lalu..

dan kali ini, pada pembacaan kedua.. baru aku benar2 memahami..

agaknya, mungkin sebab itu, untuk memahamkan suatu itu, perlu baca dari hati.. dan bukan dari tatapan mata kasar..

pengembaraan bermula membawa dengan membawa satu pergantungan..

padaNya sahaja.. kerana ia bukan pengembaraan yang di rancang rapi..

ia kerana hati ini rindu untuk menagih kasih Ilahi.. dan ia tahu, selagi kaki masih statik pada sesuatu tempat, selagi itu hatinya tidak kan tumbuh, walaupun dibajai, disirami saban waktu..

dan pada itu, hati ini juga rindu untuk bertemu pada saudara2 di sana..

walau diri sudah telepas perhentian sepatutnya, dan lebih 5km terlebih terpaksa berjalan pulang mencari tempat destinasi. tetapi tidak mengapa..

kerana ia mengajar diri erti tawakal..

jika selama ini benar berkata diri bertawakal.. tetapi, apakah ia benar, selagi tidak diuji kebenaran penyaksian itu..

jika selama ini belajar erti sabar..
apakah selama ini telah benar2 bersabar dengan ketentuanNya..


jam sudah hampir menunjukkan pukul 7pm, walaupun sepatutnya tiba di tempat yang dituju jam 5.30pm, sudah lebih sejam diri berjalan, tanpa peta di tangan, tanpa apa2 petunjuk...
selain, keyakinan bahawa Allah itu ada di sisi, dan tidak ada siapa yang dapat membantu, walau diminta pada puluhan, ratusan malah ribuan manusia, andai itu bukan yang ditetapkanNya.

maka, aku pun mengatur langkah, dengan mengingat2 kembali arah pusingan bas..
aku memang tidak punyai daya ingatan yang kuat.. geography pulak macm hampeh.. tapi no worries..
aku tersenyum sendiri..

berjalan dalam ladang orang, dalam kebun orang.. memanjat pagar, melangkah parit dan denai..
tapi aku tak kisah..
mungkin kereta2 yg lalu lalang di jalan besar ingat aku org homeless, tapi apa aku kisah..
aku tau, Allah lebih tahu..

kemudian, setelah aku belok ke dalam dua persimpangan yang tidak ku tahu nama jalan, tetapi di kawasan perumahan, kakak ku (^_^) telefon..



maafkan aku, kakak.. telah meyusahkan dan merisaukan pulak..
melihat pada peta stesen bas yg ada, aku x paham, tapi aku tangkap gambarnya dan msg pada kakak..

ntah dia dpt baca atau tak..

selepas itu, kakak kembali telefon ku.. menyatakan arah yg dia rasa aku patut ikut.. sebab dia juga tidak pasti aku di mana ketika itu..

tidak lama selepas aku berjalan, terjumpa pakcik (ayah org) tengah melayan anak kecilnya, lalu aku bertnya, bagaimana untku ke hospital, lalu pakcik itu bagi arahan, namun arah nya itu berlainan dari arah yg diberi oleh kakak..

di saat itu, aku kebingungan.. siapa yang aku patut ikut..

aku berjalan sehingga di persimpangan, sekali lagi, nama jalan x der... bagaimana untuk aku ketahui aku di mana.

kakak dah mula risau sgt kut, sebab dah berapa banyak misscall, tapi aku mmg buat silent hp.. nk wat cmne, nk save bateri.

baju dah basah, hujan sudah lama turun, but i dont mind.. seriously..
hujan itu rahmat Allah.. dan sesungghnya, Allah memang bersamaku pada saat itu..

lalu aku berjalan mengikut arah yang digariskan oleh kakak..
aku mintak pada Allah untuk gerakkan hati mengkut pada arah yang benar..

lalu ku teruskan langkah...

jalan yang basah, tanah sudah pasti kotor...
mungkin ini yang terbaik buat diriku..

akhirnya aku smpi di persimpangan jalan yang kakak nyatakan patut sampai, segala puji bagi Allah..

aku berjalan lagi, dan kini aku tahu aku sudah berada di kawasan yg mcm 'city' sebab dh nmpk kedai2, nmpk IGA, nmpk mcm coles.. aku belok kiri, dan aku nampk stesen minyak.. aku pun take decision nk tny pada pakcik stesen minyak, dan dia kata just walk straight ahead, and you'll see the hospital sign, cant be missed..

well, i dont know pakcik, if u say so.. sbb aku x nmpk sign hospital pun time nek bus.. hehe

so, aku jalan je la.. dan hampir smpi kepada satu traffic light, tetiba ku nampak kelibat seseorng yg ku kenal..

waahh.. its my sister..

aku terharu.. sbb dia sanggup jalan jauh tunggu aku, dan tunggu dalam hujan..

thank you kakak..

rupanya rumah masih jauh lagi dari situ.. memang kakak ku dah jalan jauh betul nk tunggu aku smpi..

alhamdulillah 3x


smpi jua akhirnya dlm rumah..

kakak ku lagi seorang menanti di dalam rumah.. aku gembira jumpa mereka berdua..

kami kemudian rehat di atas sofa.. rasa macam orng kaya pulak, sbb x der org len kat dlm runah itu, rumah kami (nk includekan diri aku juga-hehe).. 3 sofa besar, 2 tingkat rumah. dapur, meja makan.. kami ambil sofa sorang satu dan baring.. hihi..

kemudian kami dinner dgn 'popia' goreng..

alhamdulillah popia itu masih elok lagi. aku bawak yg belum goreng from fridge, aku balut dengan kain, harap mampu nak sustain kesejukkan, tapi dalam train panas..

dan kakak goreng, alhmdllh msih elok.. ^_^

next, kakak nk studi, wat keje.. aku yg kena buat hw u'... rupa2nya aku salah bwk buku..

jadi aku teruskan baca coretan kesinambungan yg aku bawa..

mulanya aku duk sorang di luar smbil membaca.. namun lama2 aku bosan..  xkan nak bukak tv, mlm tu dh x da berita..



dh la sejuk kat citu..  so msk bilik kaco kakak yg nk study..
pstu kakak dah ngntuk n nk tido, tp aku still nk baca..
so aku baca atas katil, dier tido di sblh.. dan tidak lama selepas itu, adikku bg msg.. adik yg aku syg kerana Allah, dan aku harap akan buka kan pintu hatinya untuk menerima hidayahNya..

air mata mengalir, pada ucapan yg di hantnrnya... huhu..

tadi dalam kereta api juga, adik ku yg lain menelefon aku.. ia mengingatkan aku untuk berusaha menarik dirinya kembali untuk mencari hidayahMu, ya Rabb.. ia satu tugasan ku.. walaupun mereka yg lain sudah putus harapan pada ia, tapi aku tidak boleh begitu..

kerana itu adlah tugasan aku.. amanah buat ku..

dan tawakal yg paling indah, adalah tawkal seorang daie..
saat ia mengajak manusia kepada Allah, kemudia berserah kepada Allah agar bukakan hati mereka untuk kembali padaNya.. sebgaimn pada nabi telah bertawakal padaNya dalam mengajak kaum masing2 pada Allah..

dan aku mahu ada tawakal yg paling indah itu.

i should not stop trying.. biarlah apa orng nk kata.. it is my job.. my duty..

dan esok aku akan keluar bersama dengannya.. ya Rabb.. bantulah diri ini mengajak dirinya agar kembali padaMu...
bismillahi, hasbiyallahi la ila ha illahi tawakaltu..

dan kemudian aku pun menutup tirai jendala hidupku pada hari itu..

dan hari ini aku bangkit kembali..
satu senyuman menghiasi dalam diri..

baru aku sedar, aku dapat tidur atas katil setelah sekian lama... dan ia satu nikmat yg tidak terhingga.. Alhamdulillah..

pagi tadi kakak yg tidak breakfast masak utk aku utk bfast.. hehe.. thank u Allah..
thank u kakak..
lepas mandi, kuar ngan kakak gi IGA yg jauh.. iga yg aku jupa semalm sebelum belok ke arah stesen minyak.. beli barang2 rumah ngn kakak.. hehe.. menyemak je.. bukan aku dapat bg suggestion pun bila ditnya barang ape yg best... maaf.. im not a shopping person..

pastu jalan balik, kakak kena angkt barang2 tu semua sndri.. sebab dia bawak satu green beg je..
aku patut bawak beg pack aku.. menyesal pulak time tu.. huhu..

jalan2. smbg2..
pasal bunga pn ada.. menarik btull.(^_^) sbb aku bukan jenis yg sembg..
dh smpi rumah, kakak ku lg sorng tgh buat apa ntah kat dapur..
tp pas beli yoghurt, mereka berdua marinate ayam.. aku duduk depan tv, tengok berita dalam francis kut (mulanya aku ingat spanish atau italy, tp bukan, dan kakak pun kata bukan sebab dier pernah blaj spanish- opss, pasni aku x leh ltk status in spanish, sbb kakak ku yg sorng ni paham pulak rupanya.)

aku tgk berita french smpi hbs dengan penuh perhatian, macm paham je..
tapi menarik klu dpt paham.. hehe..


pastu kakak2 msk bilik, aku off tv, dn teruskan baca buku.. hehe.. mcm nerd pulak.. but i dont mind..
aku keluar ke belakng rumah, melihat sekeliling..
aku naik atas, lihat pada luar tingkap, ada itik2 dan anak2nya yg comel.. hihi.. i like..

pkl 1, kami lunch.. dan kemudian solat..
kakak2 ku teman aku naik bas ke stesen.. mereka risau aku akan sesat lagi.. =P
mulanya ingat x der bas, aku x kisah je nk jalan kaki sebab semlm dh jln lg jauh.. hihi..


dlm tu stop jap tgk siput2 yg cumel

alhamdullilah ada bas..
smpi kt city, kami berjalan2 mecuri masa.. sbb ada 1/2 jm lg




sebelum bas lg 1 smpi.. kakak2 ku beli air choco n coffee..aku tngkp gmbr pokok, permainann, kedai2 dll..



n nek bas seterusnya ke stesen.. smpi di stesen, ada lg 35 minit b4 train bergerak..
mereka tunggu dengan aku dalm train.. hehe.. pastu dlm 15 minit lg train nk bergerak, mereka pun bertolak pulang kerana nk kejar bas..

Beating Heart
thank u my beloved sisters..
its a journey that i will never forget (i hope)

dan dalam perjalanan pulang itu aku teruskan bacaan itu.. dan saat itu baru smpi pada coretan yg mengajar bgmn untuk tawakal sebenarnya pada Allah..

this life is a beauty.. thank u Allah for giving me to breath till this day.. forgive me for my whinings.. when i should not have to..

bantulah diri ini untuk mendekatiMu..
aku tekad untuk bersama dengan Mu sepenuhnya

Nikmat tdo atas katil.
Alhmdllh :-)

20 November 2009


Perjalanan mencari hospital akibt terlepas station

To start a journey..
hope it is for Him..
langkah demi langkah..
Semoga ia benar untukNya..demi redhaMu..

18 November 2009


Vye vYe my beloved smileys. I have to send u guys back to my home country.am gonna miss u..:-(
i now came to one conlusion..

jgn caye langsung kt past years ques. hampeh je..

td jwb soalan mcm jwb soalan psikologi

tulih je apa nk tulih ok. x da nyer kira2. smua soalan theory maths...

n i now declare my self 2 be pakar maths dongeng.. ^_^

ok, skng kena kemas bilik yg macam kapal karam...thats what my mum will called it..

n kena gi tido..

17 November 2009


Td rs cm x nk blk dr libry dh.
1st,dh ngantuk thp max..
2nd,x hbs blaja lg + x leh nk ingt ape2..
3rd,bcoz d leg is not in a good state.. Td lintas jln pn mcm org mabuk kt..
Ok, mngkn i need to prepare my self to perhaps using walking devices..

16 November 2009

ok, br pas exam biomech...

alhamdulillah.. memang mcm assignment 1 yg sgt pjg jalan kejer..

cumenyer, awat la soalan 3 n 4 tu totally anatomi and total marks adalah 15..

paper tu per 55 jer pun..
meaning 15/55 memang dh hancus

tinggal 40 je tuk dpt.. huhu..

i put my reliance to U..my Lord..

angan2, mimpi, dan harapan

angan-angan, mimpi, harapan..

mana satu sebenarnya yg di tanam dalam diri..

jika sekadar hanya ada keinginan, tetapi tidak mempunyai jawapan..
maka, ia adalah angan-angan..

jika ia suatu yang mampu dibayangkan hanya di mata, namun tidak mampu untuk menjadikanya nyata, maka ia adalah mimpi..


jika ia suatu yang mampu meraihkan diri untuk berusaha mejadikan suatu ynag nyata, maka, itulah harapan..

dan harapan itu yang mahu dijadikan kenyataan..

15 November 2009

ntah

br balik dr libry..
org hntr.. kwn hntr..

tetibe rs cm nk kmbl pada zmn intc balik..
time tu bebas nk wat group discussion ngan smua org..
sbb smua org amik subj sm

td wt discussion ngn wni..
we shared ape yg kitorg tau..
n br nmpk aper yg x nmpk n dier pn cmtu gk..

n we shared a lot of things.. more than juz studies

pasal hidup..

what has been happening for the past few years since kitorg rapat dl..(1st year)

ntah ntah ntah..

ya Allah, tsabatkan hati ini pada jalan yang Engkau redhai..

sinarkanlah hati ini dengan cahaya hidayahMu sebagaimana Engkau sinarkan bumi dengan cahaya mentari Mu..
echa de menos alguien por ahí..

14 November 2009


No words cud dscrbe my feeling rite now. Huhu.:-(
kadang kala rasa seperti diri ini dalam buku cerita..
(tapi hidup ini memang is a chapter of life, despite previously said it was like a turning wheel.. =P)
sebab berbicara pun dengan kertas/word document,dsb..
bila nk berckp ngn org, x kuar pulak..
lgpn org len busy..
yg mampu nk lyn, computer ni je la.. hoho..
ok kertas comp ku
jgn engkau pulak ko sudah..
kn tulih on real paper pulak nnt
pastu hilang.. and thats not good..
today went out again..to enjoy the sunrise..
subhanallah..
1 thing that im gonna miss the most is the sky, and the sun and the clouds arts in melbourne..
=(

took a lot of pictures..