30 September 2009



:(

badan terasa macam nk hancur..
tulang2 rusuk rasa macam nk berkecai..
huhu..
dari tadi macam dihentak2..
sakit kepala pulak makin bertambah..
dh mkn macam2 ubat since maghrib tadi..
time u' pun tadi mcm nk pengsan..
i think im short sighted..
tengok jauh x nmpk
tgk dekat pening kepala..
berpinar2 jadinya..
huhu..
ape kna ntah ko ni..
ni nk wat proj.. tp tgk comp pn x der mood..
cmne ni..
amanah..
huhu.. hari dh rabu.. tinggal hari ni je nk wat keje betul2..
mujahadah n_sy..
hanya kerana Allah.. please..
o Allah S.w.T..
one seeks in U for sincerity..
for hope.. for trust..
for true ever lasting faith..
strengthen one back to stand and strive to U..

bismillah...
with Thy name.. one begins..

29 September 2009

huhu..
cedey je.. tgk email
tgk project
tgk assignment
tgk graduation paper
tgk exams date

memang sedeh..
hati tak berbelah bagi..
sedih sbb rs mmg x mampu nk habiskan semua
x mampu nak menghadapi semua
o Allah.. bantulah diriku ini.. kuatkanlah diriku untuk menghadapi dugaan Mu..

Wombat



Byk nyer toys kt epot.


I like

24 September 2009

realmente te odio tú

23 September 2009

tadi naik basikal... setelah sekian lama x naik..
semalam amik beskal.. jadi hari ni dapat naik beskal..
beskal menjadi teman ku...
di kala suka dan duka..
beskal membantu aku menjimatkan duit dari membayar tiket tram
beskal membantu aku untuk jimatkan masa dari perlu persuntukkan sebahagian masa untuk riadah

ntah la..

tadi naik beskal pun...air mata mengalir..
bukan kerana sejuk..
tapi hati terasa sebak dan pilu..
mujur dah gelap.. dh hampir isya'...
dan mujur sekarang musim cuti..
x ramai manusia sejagat di sekitar universiti..
terpaksa berhenti sekejap2 di tengah2 perjalanan.. kerana derasnya air mengalir dari kedua belah mata..

kenapa diri ini teruk sgt...
ya Allah..aku tahu Engkau sentiasa bersamaku..
tapi kenapa hati ini tidak mahu tenang dengan Engkau di sisiku..
forgive me Allah..
forgive me..

sekarang pun, air mata ini masih meluncur laju...
bila tiada siapa berdekatan.. mudah saja air mata bergenang... kemudian mengalir laju..
i need to get out and be in public places so that ive no other choice, but to control my mixed emotions..

ive no one to share my thoughts.. my feelings..

for i'll only cause burden to other people.. and a friend will not put burden onto one another..

terasa diri ini seperti hipokrit.. pura2 gembira.. sedangkan hati berderai bagaikan terhempas kaca..

argh.. aku dh blaja, wajah daie itu sentiasa ceria, regardless apa yang berkecamuk di dalam..
klu dh blaja.. kena amalkan..

ok..akn aku cuba.. menjadi hipokrit pada wajah rupa... bukan hipokrit untuk fasiq..
tapi untuk menjadi yg terbaik..


waaaaa...
hammy.. i need u...

hati ini..

hari ini sudah ke4 syawal..
semalam cuba dilalui setiap saat dengan mujahadah..
namun, ianya sia2..
setiap kali diri melihat pada kajangan kertas berselerakkan di atas meja..hati jadi tidak keruan..
diharapkan hari ini lebih baik dari semalam..
namun, harapan hanya menjadi awangan..
sekali lagi diri pilu..diri sedih..

mulanya ingin sekali menarik diri dari taklifan yang berat...
namun diri tahu, semua pun sibuk dengan urusan lain..
dan tugas seorang muslim itu adalah untuk memudahkan urusan orang lain..
lalu diteruskan juga untuk meneruskan tugasan itu..
tapi, hanya segelintir yang memberi kerjasama...
yang lain.. ntahlah..
memandang ianya tugasan yang ringan, senang..
ya, ia akan senang jika ramai yang membantu..
tapi bila mana pertolngan dipinta, dipersoalkan pula..
ada juga yang bertanya akan progress tugasan, ingatkan ambil berat la juga..
bila dikatakan agak mencabar kerana kurang tenaga kerja,
respon diberi dengan mengatakan..'bukannya byk pun, 4## jer..
' memang 4 jer.. tapi setiap 1 kena buat berulang kali..
dan bukan boleh sekali buat, terus sambung, perlu pembersihan..
banyak kerja diperlukan..yang menolong diri ini pada pagi-->petang itu adalah seorang yg benar2 sabar..diri sangat menghargainya..
tidak mengeluh, tidak banyak soal..
sebaliknya, senyuman dan bantuan dihulur tanpa perlu dipinta..
jzklh khyr ukht..
dan juga pada adik2 tersyg.. yg menolong dan menceriakan suasana..


ntah la..maafkan diriku ya Rabb..
adakah diri ini tidak ikhlas dalam amal ini..
diriku peringatkan orang lain supaya ikhlas, tapi diri ini pula yang sebaliknya...
maafkan hambaMu ini Ya Rahman.. Ya Raheem..
bantulah diri ini tetap teguh dalam mencari redhaMu..
kuatlah hati...tidak perlu lagi engkau pada sesiapa di muka bumi ini..tiada lagi yang peduli padaMu..
biarkan mereka jika mereka memandang rendah padamu..
tetapkan diri agar setiap langkah, setiap perilaku mu itu ikhlas kerana cintamu pada Rabbmu Yang Agung..
kini engkau ketahui, siapa yang benar2 ikhlas dalam ikatan ukhuwah..
dan siapa yang hanya kerana perlukan sesuatu darimu..biarkan.. lepaskan..letakkan segala ketentuan padaNya..
tawakaltullah..
itu yang lebih bermakna..

23rd sept

hari ni bday nsj..
thank u Allah Taala for giving me the oppportunity until today to get to know her..
thank u for gifting me her as one of Ur earliest gift..
di saat diri dalam jahiliyah, mengenali dier..
dan telah engkau berikan hidayah, agar kaki bersama melangkah mencapai redhaMu.
tetapkanlah pemilik hati2 ini dalam jalan yang hakiki..
al-haq..
tsabatkan lah pemilik hati2 ini sehingga kami bersemuka dengan Mu..
rahmatilah nsj.. love her more than i do..
ameen..

19 September 2009

Ramadhan..

kehadiranmu, menjadi penantian ku dari awal waktu.. sejak engkau berlalu pergi meninggalkan diriku setahun dahulu..

telah ku gariskan dalam angan2 di minda, bagaimana diri akan menyambut kehadiranmu saat engkau tiba..

namun,
angan2 hanya menjadi angan2..
assignment, kerja, test, quiz.. semua datang pergi bersilih ganti...
telah diri berusaha untuk menjadikan diri ini masih mampu memuatkan diri dalam waktu hadirmu..
akan tetapi.. diriku sedih, kerana tidak mampu untuk menggapai curahan rahmat Allah di bawah naunganmu....

tadi pagi diriku bersama rakan2 berqiyam di icv..
malam sebelumnya, pertama kali diri dapat tidur lena..rehat sebenarnya..
bukan kerana gembira pada pemergian mu, tapi kerana tiada lagi urusan uni yang di kepala, walaupun kerjanya belum lagi berakhir..

qiyam ku di icv, saat mendengar bacaan kalamullah imam, hati ini meruntun..
menyesal.. mengapa tidak pernah diri berusaha untuk beriktikaf di masjid..

dalam sedang berdiri solat itu juga, diri ini tertanya, imam tidak mahu membacakan surat alqiyamah dan al-insan ker..
sungguh, Allah itu maha mendengar luahan hati hambaNya..
rakaat seterusnya, imam itu terus baca kedua2 surah ini..
dan saat itu juga lah air mata mengalir kerana ini menjadi bukti bahawa Allah itu ada.. Allah itu dekat...
Allah mendengar permintaan para hambaNya, regardless disuarakan mahupun di dalam hati..
ya Rabb..
maafkan diriku kerana selama ini merahui akan dekatnya Mu pada diriku..
imam itu juga membaca doa di dalam solat witir..
satu doa pengharapan yang panjang..
minta dijauhkan dari azab neraka.. minta Allah mengampuni segala dosa2 kami di dunia..
minta membantu saudara2 di palestine, afganistan dll..
dan banyak lagi.
diri tekad untuk belajar arab... kerana diri ingin tahu apa yang dibaca oleh imam2..
apa yang ada dalam recitation kalamullah..
sisters yg memahami bahasa arab, sedih mendengar rintihan imam..

12 September 2009

hati ini kembali bersendiri..
kerana ukhuwwah ya\g dibina selama ini membebankan orang lain..
dan tadi time akademi irsyad, orang blaja,

sabahat itu adalah apabila ia bersama,
tidak membebankan orang itu..

tidak menyibuk padal hal orng.
menyenangkan kerja, tanggunjawab org lain.

ok,

ntahlah. tiap kali diri ini raih kembali kebutuhan ukhwwah itu, pasti ada sumthing yg akan stop it from happening.

maafkan diri ini Ya Allah.. maafkan
alhamdulillah3x..

i now believe, sesunguhnya, Allah itu memang sebenar2nya memegang hati setiap insan..
klu slama ni just percaya kerana percaya pada Allah, for a past few days, Allah Ta'ala is prooving it to me here..
Sebagaiman Nabi Ibrahim a.s. mintak Allah buktikan Dia ada, biarpun Ibrahim a.s. yakin akan keEsaan Allah..
Allah juga telah menginstillkan lagi dalam diri ini, pada kebutuhan kalimahNya dalam al-Kareem..

Nampak macam x der sinar harapan, macam lagi jauh..
tapi dalam bulan ramadhan ni, Allah tidak berhenti mengetuk pintu hati hamba2Nya, dan Dia tau, iblis/shaitan itu tiada untuk menghasut bisikan hati mereka..
Alhamdulillah..
Ya Allah, diri ini harapkan hati2 mereka akan terus terimah pancaran hidayahMu itu saat akhirnya ramadhan ini..
dan
diri ini harap, andai diri ini tidak lagi bernafas di muka bumi ini,
masih ada lagi para duat yang mengambil berat tentang mereka..
as now, no one really care about them.. but i do..
deep down, i love them all bcoz of U..

Ya Allah, temukan diri ini dalam malam lailatul qadr Mu..
temukan diri ini dalam rahmatMu, KeampunanMu..
andai kata diri ini tdak upaya untuk bertemu kembali dalam ramadhan selepas ini,
kembalikan diri ini padaMu, saat di mana Engkau telah mengampunkan diriku..
saat Engkau telah redha padaMu..
sebelum diri ini dicalari dengan dosa2 duniawi ini lagi..

take me after i gain ur lailatul-qadr..
take me in my best state to U..
forgive me for my ignorance towards my duty as Ur humble servant...
forgvie my parents.. do love them more than i do..
forgive my sister, my brother..
forgive those who strive for Ur sake..
help my brothers and sisters in palestine..
help sis H in her life.. give her strength to face Ur hardship, Ur test..

andai kata ini ramadhan terakhir buat diriku..
matikanlah pemilik hati ini sebagai para syuhada di dalam perjuangan agama Mu..

perkenankanlah yaAllah, permintaan ini.. ameen.

11 September 2009

My mouse Pad


when one was transferring pictures from her digicam to her laptop, one suddenly come up with a wierd idea...
to create a mouspad with everything that this heart love.
not that i love myself.. i love those who i'm with in this pic..
and more of a beauty, there are all close friends to each other..
but i know, im nothing to them..
biarlah, as long as this heart love them becoz of U, Allah,.. x perlu pn mereka tahu..
sbb di akhirat nnt, kawan akan menjadi lawan.. tiada siapa akan mengenal sesama sendiri..
take care of them regardless where they stand..
tsabatkan pemilik hati2 ini dalam menggapai redhaMu...
temukanlah kami di dalan syuga firdausMu..
temukan kami kembali bersua di hadapanMu dengan kebenaran dariMu.....

01 September 2009

oh no, i think my brain, my body has stop functioning..
it does not respond well anymore..
huhu..
d pain in my head starts to keep on increasing.. wahhh... nk kena siapkan jugak project ni.
cant delay it any more..
Please give me strength my Lord..