30 November 2009

28 November 2009

dan sembahlah tuhan mu sampai datang kepadamu yang diyakini..(ajal).. 
[15:99]


sesungguhnya, malaikat-malaikat yang ada di sisi Tuhanmu tidaklah merasa enggan menyembah Allah dan mereka mentasbihkanNya dan hanya kepadaNya sahaja mereka bersujud..
[7:206]

.....
......
.......

i dont know... where am i heading to..

ke mana harus aku melangkah..
arah mana harus ku tuju..
satu yang tidak dapat dipastikan..

mula memang nk stay.. tetapi tiba2 rasa nk balik sekarng jugak
tapi klu aku balik skng.. mmg x kan wat ape dah kt msia..

sememangnya aku ni  x berguna.. susahkan + penatkan org len shj..

27 November 2009

ya rabbi..
ambil diriku ini..
jika mereka yg aku kasihi membenciku..
hanya padaMu ku berserah..
please dont hate me my Lord..
i dont have anyone else..
and i dont think i could act any longer..
huhu
hilangkan pedih di hati ini dengan pertemukan diri padaMu..
maafkan diriku ya rabb..
maaf pada smua kerana menyusahkn.. menyakitkan..
mungkin memang aku x layak pun untuk berada bersama kalian..
maaf..
i wanna cry..
even riding my bike could not take away my mind..
huhu..
is there no longer forgiveness for one here..
i thought it was over..
but now i know.. it never was..
it will never be the same again..
and i am soo stupid for my act that hurt u..
ok, perhaps i should stay away from everyone..
so that when u come to see them u'll never meet me again..
if that will ease u and keep u in peace, i'll do that.. and i will...
huhu..
:'(

Menikmati hembusan angin bayu di bwh gelongsor..


26 November 2009

'Dan Dialah Yang menurunkan hujan sesudah mereka berputus asa dan menyebarkan rahmatNya..'
[42:28]

'Dialah yang meniupkan angin sebagai pembawa khabar gembira dekat sebelum kedatangan rahmatNya(hujan),dan Kami turunkan langit air yang amat bersih'
[25:48]

dan hujan itu menjadi penenang hati..
menyejukkan hati yang kian lara di lubuk sanubari
curahan rahmatNya membasahi diri..
tidak perlu ku gusar padanya..
kerna ia membawa tanda, perlu diri rehat sebentar dari kesibukkan dunia..

وَإِذَا مَرِضۡتُ فَهُوَ يَشۡفِينِ
And when I am ill, it is He who cures me

slm eidul adha to all muslims out there in the world..

as the sacrifice made by ibrahim a.s.,

may all the sacrifice that were made thru out the year,

let it be money, or time, or energy etc, may Allah accept it all..

and for the forecoming year to come, let made starting this very moment to give all for Him, with Him and to Him..

bismilliahi

 





 



alhamdulillah.. rahmat Allah menyirami seluruh bumi melb.. dan hujan itulah rahmatNya..
menikmati rahmatNya yang tidak terhingga..
senyuman terukir, tidak terkata..
semoga diri tidak pernah henti dalam melangkah denai berliku..
agar tetap teguh, sehingga jiwa tetap pada Yang Satu
alhamdulillah.. balik dari epot.. dapat lihat half moon yg sgt terang.. subhanallah..

hari ni.. or perhaps semalam since skng dh msk d next day,

aku dpt menikmati keindahan ciptaan Allah SwT..

oh... im really gonna miss melb becoz of the amazing scenery..

aku dh berjalan dari uni smpi flinders st.. then walk to spencer.. pastu gi docklands via train station bridge.. n lihat the amazing view.. subhanallah..
pastu jalan pulang... mungkin aku sbnrnya dah buat route rectangular across melb..
alhamdulillah.. thank u Allah for still giving me the strength to walk, to see, to hear..

1. walk and look at shops
2. walk and visit visitor guide centre..
3. walk and enjoy the sky, the wind..
4. walk and drink.. - mungkin x sopan kut..
5. walk back home

and today, balik jap.. mengotorkan kembali bilik yg pagi tadi dh kemaskan.. ceh..
n then, my delivery job begin once again.. ^_^
tapi skang.. since dh x da masa nk gi joggin wlpn bukan study, decided to do 2/3 things at one go..

1.cycling and delivery..
2.cycling and visiting..
3.cycling and inspect house..
4.cycling and delivery + short visiting
5.cycling back home to change bag
6.cycling and enjoy such an amazing scenery.. subhanallah..
7.cycling and enjoy the sunset.. and at last, stop to enjoy the sky view..

going such places, across melbourne.. one get to enjoy each of the scenery from different angle.. and believe me, it was such a breathtaking view..
ive to stop evert few minutes just to capture all of the wonderous scenes.
after enjoy the view.. went to postrate to the Creator of the wonders of the universe..
subhanallah..

next the car trip begins..
1. eldoce and bought ice creams
2. went to park to enjoy the ice cream and night view from the park
3. went to pick up a friend
4. went back to cw to postrate to Him once again and check if anything was left behind..
5. of 2 d epot.. subhanallah, reach in 20mins without exceeding any spd lmts
6. drop all of them of and went to refill fuel
7. find place best to park d car..

now, in epot..
1. being a short tourist guide to my beloved sisters.. although all shop almost close.. but, it doesnt matter i guess. its the memories that count..
2. given a bag of jelly beans by my sis.. hihi.. mcm tau2 je aku ske jelly blly ^_^
alhamdulillah..
3.my other sis called.. she has arrived.. and the others cant wait to check in..
4. farwell to my sisters and friend.. hope to meet again..insyaAllah..
5. pick up the car, and pick up my sister..
6. drove back home.. and drop of my friend/sis at her house
7. drop myself at home.. ops.. sory sis for giving u  a hard time, 2 let u drove urself back home after a long flite..

now im back at home..
did not ate any lunch nor dinner.. so went to get a bite or 2.. and now im back at my room..
nk tdo.. alrite laptop..
hope my day today -26/11 will be better than y'day..
la hawllawalaquwataillabillah

24 November 2009

..
aku rs aku ni dh x btul....
in a blink of an eye, prasaan aku boleh bertukar 180 degrees..

aku dh x der mood.. x der mood nk jupe org
x der mood nk ckp ngn org
td ok je.. pastu tetibe mcm ape je.. huhu
rs nk menjerit pn ada.. tp nnt jiran aku ingt ada org mengamuk kt dlm rumah..
huhu.. nk ckp ngn sape..
smua org busy
smua org study
smua org kemas brg..
well, mungkin aku exergerate.. but, smua mesti buat either 1 kut..
aku plak..
rs mcm nk pengsan..
menarik tu, klu esok tetibe pengsen..
perhaps bukan menarik, meyusahkan org len..
huhu.. aku kena kuar dari rumah ni klu nk buat benda2 pelik, so that x menganggu ahlulbait..
talk to me my Lord.. talk to my heart..
terasa seperti ingin baring di bawah sinaran bintang2..
i know where wud be a good place to gaze the stars..
^_^
menarik klu dpt gi..
well, i'll c how it goes..
bukan org kisah pun..
nk duk dlm bilik x da mood.. dh kosong.. penuh ngn smph je.. huhu
alhmdulillah.. alhamdulillah..
dh beli brg2 ldg ngn mstura..
:)
td berjalan balik.. weather hot, but suprisingly, x rasa panas.. tp rasa best.. mungkin sbb angin x panas.. ape pun, alhamdulillah.. thank u Allah..
now kena msk, pastu ada mnthlq.. ok.. bismillahi..
mlm td, akhirnya aku ke epot juga..

mmg pelbgi salah fhm timbul.. huhu.. smua x phm apa aku nk smpikan..

tp, akhirnya, aku decide, aku yg patut ke epot.. n bukan org len..

jd smlm aku bwk saudara2 ku ke epot... dlm dh lmbt tu, tp alhmdulillah, selamat smpi tepat pada masanya ^_^

n mgkn aku dh tdo jap dlm 15 minit b4 driving ke sn.. aku x der rs penat kut.. alhamdulillah3x..
wlpn smlm seperti sudah jadi supir upahan.. dan byrn upahan itu, adalah senyuman dari saudara2 ku
:)
tp mungkin org len ingt aku x btul.. sbb asyik duk tny, awat duk gelak sorg2.. semasa tgh driving..
hihi.. aku pn x tau.. cuma aku rasa mcm sedang berada dalam satu kisah, satu cerita yg ditonton.. heh, sendiri yg tgk..

smpi rumah dlm kul 12.30 am pg td.. alhamdulillah..
pastu kemas2 bilik yg bersepah dan bertambah sepah... last2, tdo hmpr kul 2.. ingt nk studi.. x ngntuk.. tp tgk buku mcm tgk gmbr kut.. x baca.. tengok je..
pagi ni, aku kena g beli barang..  ^_^
hihi.. hrp x sesat.. asyik bwk org, pastu sesat, pastu malu je..

23 November 2009

“..Allah tidak hendak menyulitkan kamu, tetapi Dia hendak membersihkan kamu dan meyempurnakan nikmatNya bagimu ,supaya kamu bersyukur..” {alMaidah:6}
arghhhhhh.....................!!!!!!!!!!!!!!!
aku rs mcm org bongok.. huhu

ive should not have said anythng.. bukan hak aku.......

sedih, benci, menyesal.. i hate my self..

aku x nak bwk kereta in this mood.. nnt aku tension je.. dh la kereta org, bwk anak org..
klu kereta aku x pe, aku x kisah.
nak kena langgar, langgar lah.. sbb mmg slh aku..
:(
huhu

22 November 2009

maafkan diriku ya Rabbi..

itu sahaja yga ku mampu, i guess, im just not a person who can do it well..

buka kan hatinya padaMu ya Allah.. biarpun bukan menerusi aku..

di satu senja..

kami duduk di tebing.. air laut sedang pasang..

ada kalanya percikan air laut membasahi muka..

80% dari masa, kami hanya memerhatikan air laut dan ke arah matahari..

bilakah kan ia terbenam..

di dalam kesejukkan.. aku tidak kisah.. tapi dirinya mungkin tidak tahan..

dalam itu.. ada juga aku mengarut..

dan ada juga aku bertnya..


pasal air laut.. pasal burung.. jwpn yg diberikan, mmg bukan jwpn org yg dlm trbyh akn berikan, tapi mnarik jwpnnya.. aku tersenyum..

dan ada satu ketika itu, aku bertanya..

antara ayah dan ibu, siapa yang lebih banyak memberi.. dan  ia menjawab ayah..lalu tersenyum


aku bertnya.. rasa2 kenapa ayah memberi lebih banyak..

aku kira, jika mnjwb sbb ayahya lebih banyak duit, aku x tau mahu berkata apa lepas itu..

tapi, ia menjwb, kerana ayahnya lebih mengasihi dirinya..

aku mengiyakan jwpnnya.. kasih sayang itu akan membuatkan ayah sanggup memberinya apa sahaja yg diminta..


lalu aku bertny, antara ayahnya dan Allah, siapa yg dirinya rasa lebih byk memberi..
dan ia diam seketika..

huhu..

aku x nak push over the limit..

tapi ia menjwb juga, tentulah Dia memberi lebih byk..

ya adikku, Allah sgt mengasihi dirimu.. andai tiada kasih Allah padamu, tidak mungkin Dia menjagamu setiap detik, setiap waktu..

tapi aku tidak berkata seperti itu.. ntah.. ntah ..ntah..


aku hnya kata, Allah itu sgt syg kt ### sbb tu Dia memberi lebih byk dari ayah.. kan..?
aku kemudian tny, adakah dirinya syg Allah..  dan itu satu persoalan yg tidak ku dapat jwpn.. aku harap ia kan mampu untuk menjadi satu persoalan di dalam hatinya, mindanya..
kerana aku tahu, jika ia mengasihi seseorang, ia akan sanggup buat apa sahaja untuk orang itu.. ia kasih pada abangnya, biarpun abangnya tidak peduli padanya, tapi ia sanggup menghabiskan wang untuk membeli hadiah buat abangnya itu..
ia sanggup keluar masuk rumah berpuluh kali semalam, kerana ibu meminta beli barang dia belikan dan kemudian pulang, tapi kemudian, ayah pula memesan, ia keluar kembali, ia keluar balik.. jauh berjalan.. dan berjalan sorang diri

ya Allah, janganlah Engkau berhenti dari mengetuk pintu hatinya.. bukakanlah hatinya untuk menerima hidayahMu dan kembali padaMu..

21 November 2009

satu langkah..



sekali lagi diri telah mengorak langkah..

mencari ketenangan..

mencari jawapan pada pelbagai persoalan..

dan pengembaraan ini. memang satu kesinambungan..

sambungan pada pengembaraan suatu ketika dulu.. tidak lama.. tapi cukup bermakna..

ku pohon pada Allah agar ia mengajar diri..


menyedarkan hati yang kian lena dibuai mimpi..

dan juga dalam pengembaraan ini, aku membawa satu coretan sebagai tatapan..

sekali lagi, ia sambungan pada yang pernah dibaca dalam pengembaraan yang lalu..

dan kali ini, pada pembacaan kedua.. baru aku benar2 memahami..

agaknya, mungkin sebab itu, untuk memahamkan suatu itu, perlu baca dari hati.. dan bukan dari tatapan mata kasar..

pengembaraan bermula membawa dengan membawa satu pergantungan..

padaNya sahaja.. kerana ia bukan pengembaraan yang di rancang rapi..

ia kerana hati ini rindu untuk menagih kasih Ilahi.. dan ia tahu, selagi kaki masih statik pada sesuatu tempat, selagi itu hatinya tidak kan tumbuh, walaupun dibajai, disirami saban waktu..

dan pada itu, hati ini juga rindu untuk bertemu pada saudara2 di sana..

walau diri sudah telepas perhentian sepatutnya, dan lebih 5km terlebih terpaksa berjalan pulang mencari tempat destinasi. tetapi tidak mengapa..

kerana ia mengajar diri erti tawakal..

jika selama ini benar berkata diri bertawakal.. tetapi, apakah ia benar, selagi tidak diuji kebenaran penyaksian itu..

jika selama ini belajar erti sabar..
apakah selama ini telah benar2 bersabar dengan ketentuanNya..


jam sudah hampir menunjukkan pukul 7pm, walaupun sepatutnya tiba di tempat yang dituju jam 5.30pm, sudah lebih sejam diri berjalan, tanpa peta di tangan, tanpa apa2 petunjuk...
selain, keyakinan bahawa Allah itu ada di sisi, dan tidak ada siapa yang dapat membantu, walau diminta pada puluhan, ratusan malah ribuan manusia, andai itu bukan yang ditetapkanNya.

maka, aku pun mengatur langkah, dengan mengingat2 kembali arah pusingan bas..
aku memang tidak punyai daya ingatan yang kuat.. geography pulak macm hampeh.. tapi no worries..
aku tersenyum sendiri..

berjalan dalam ladang orang, dalam kebun orang.. memanjat pagar, melangkah parit dan denai..
tapi aku tak kisah..
mungkin kereta2 yg lalu lalang di jalan besar ingat aku org homeless, tapi apa aku kisah..
aku tau, Allah lebih tahu..

kemudian, setelah aku belok ke dalam dua persimpangan yang tidak ku tahu nama jalan, tetapi di kawasan perumahan, kakak ku (^_^) telefon..



maafkan aku, kakak.. telah meyusahkan dan merisaukan pulak..
melihat pada peta stesen bas yg ada, aku x paham, tapi aku tangkap gambarnya dan msg pada kakak..

ntah dia dpt baca atau tak..

selepas itu, kakak kembali telefon ku.. menyatakan arah yg dia rasa aku patut ikut.. sebab dia juga tidak pasti aku di mana ketika itu..

tidak lama selepas aku berjalan, terjumpa pakcik (ayah org) tengah melayan anak kecilnya, lalu aku bertnya, bagaimana untku ke hospital, lalu pakcik itu bagi arahan, namun arah nya itu berlainan dari arah yg diberi oleh kakak..

di saat itu, aku kebingungan.. siapa yang aku patut ikut..

aku berjalan sehingga di persimpangan, sekali lagi, nama jalan x der... bagaimana untuk aku ketahui aku di mana.

kakak dah mula risau sgt kut, sebab dah berapa banyak misscall, tapi aku mmg buat silent hp.. nk wat cmne, nk save bateri.

baju dah basah, hujan sudah lama turun, but i dont mind.. seriously..
hujan itu rahmat Allah.. dan sesungghnya, Allah memang bersamaku pada saat itu..

lalu aku berjalan mengikut arah yang digariskan oleh kakak..
aku mintak pada Allah untuk gerakkan hati mengkut pada arah yang benar..

lalu ku teruskan langkah...

jalan yang basah, tanah sudah pasti kotor...
mungkin ini yang terbaik buat diriku..

akhirnya aku smpi di persimpangan jalan yang kakak nyatakan patut sampai, segala puji bagi Allah..

aku berjalan lagi, dan kini aku tahu aku sudah berada di kawasan yg mcm 'city' sebab dh nmpk kedai2, nmpk IGA, nmpk mcm coles.. aku belok kiri, dan aku nampk stesen minyak.. aku pun take decision nk tny pada pakcik stesen minyak, dan dia kata just walk straight ahead, and you'll see the hospital sign, cant be missed..

well, i dont know pakcik, if u say so.. sbb aku x nmpk sign hospital pun time nek bus.. hehe

so, aku jalan je la.. dan hampir smpi kepada satu traffic light, tetiba ku nampak kelibat seseorng yg ku kenal..

waahh.. its my sister..

aku terharu.. sbb dia sanggup jalan jauh tunggu aku, dan tunggu dalam hujan..

thank you kakak..

rupanya rumah masih jauh lagi dari situ.. memang kakak ku dah jalan jauh betul nk tunggu aku smpi..

alhamdulillah 3x


smpi jua akhirnya dlm rumah..

kakak ku lagi seorang menanti di dalam rumah.. aku gembira jumpa mereka berdua..

kami kemudian rehat di atas sofa.. rasa macam orng kaya pulak, sbb x der org len kat dlm runah itu, rumah kami (nk includekan diri aku juga-hehe).. 3 sofa besar, 2 tingkat rumah. dapur, meja makan.. kami ambil sofa sorang satu dan baring.. hihi..

kemudian kami dinner dgn 'popia' goreng..

alhamdulillah popia itu masih elok lagi. aku bawak yg belum goreng from fridge, aku balut dengan kain, harap mampu nak sustain kesejukkan, tapi dalam train panas..

dan kakak goreng, alhmdllh msih elok.. ^_^

next, kakak nk studi, wat keje.. aku yg kena buat hw u'... rupa2nya aku salah bwk buku..

jadi aku teruskan baca coretan kesinambungan yg aku bawa..

mulanya aku duk sorang di luar smbil membaca.. namun lama2 aku bosan..  xkan nak bukak tv, mlm tu dh x da berita..



dh la sejuk kat citu..  so msk bilik kaco kakak yg nk study..
pstu kakak dah ngntuk n nk tido, tp aku still nk baca..
so aku baca atas katil, dier tido di sblh.. dan tidak lama selepas itu, adikku bg msg.. adik yg aku syg kerana Allah, dan aku harap akan buka kan pintu hatinya untuk menerima hidayahNya..

air mata mengalir, pada ucapan yg di hantnrnya... huhu..

tadi dalam kereta api juga, adik ku yg lain menelefon aku.. ia mengingatkan aku untuk berusaha menarik dirinya kembali untuk mencari hidayahMu, ya Rabb.. ia satu tugasan ku.. walaupun mereka yg lain sudah putus harapan pada ia, tapi aku tidak boleh begitu..

kerana itu adlah tugasan aku.. amanah buat ku..

dan tawakal yg paling indah, adalah tawkal seorang daie..
saat ia mengajak manusia kepada Allah, kemudia berserah kepada Allah agar bukakan hati mereka untuk kembali padaNya.. sebgaimn pada nabi telah bertawakal padaNya dalam mengajak kaum masing2 pada Allah..

dan aku mahu ada tawakal yg paling indah itu.

i should not stop trying.. biarlah apa orng nk kata.. it is my job.. my duty..

dan esok aku akan keluar bersama dengannya.. ya Rabb.. bantulah diri ini mengajak dirinya agar kembali padaMu...
bismillahi, hasbiyallahi la ila ha illahi tawakaltu..

dan kemudian aku pun menutup tirai jendala hidupku pada hari itu..

dan hari ini aku bangkit kembali..
satu senyuman menghiasi dalam diri..

baru aku sedar, aku dapat tidur atas katil setelah sekian lama... dan ia satu nikmat yg tidak terhingga.. Alhamdulillah..

pagi tadi kakak yg tidak breakfast masak utk aku utk bfast.. hehe.. thank u Allah..
thank u kakak..
lepas mandi, kuar ngan kakak gi IGA yg jauh.. iga yg aku jupa semalm sebelum belok ke arah stesen minyak.. beli barang2 rumah ngn kakak.. hehe.. menyemak je.. bukan aku dapat bg suggestion pun bila ditnya barang ape yg best... maaf.. im not a shopping person..

pastu jalan balik, kakak kena angkt barang2 tu semua sndri.. sebab dia bawak satu green beg je..
aku patut bawak beg pack aku.. menyesal pulak time tu.. huhu..

jalan2. smbg2..
pasal bunga pn ada.. menarik btull.(^_^) sbb aku bukan jenis yg sembg..
dh smpi rumah, kakak ku lg sorng tgh buat apa ntah kat dapur..
tp pas beli yoghurt, mereka berdua marinate ayam.. aku duduk depan tv, tengok berita dalam francis kut (mulanya aku ingat spanish atau italy, tp bukan, dan kakak pun kata bukan sebab dier pernah blaj spanish- opss, pasni aku x leh ltk status in spanish, sbb kakak ku yg sorng ni paham pulak rupanya.)

aku tgk berita french smpi hbs dengan penuh perhatian, macm paham je..
tapi menarik klu dpt paham.. hehe..


pastu kakak2 msk bilik, aku off tv, dn teruskan baca buku.. hehe.. mcm nerd pulak.. but i dont mind..
aku keluar ke belakng rumah, melihat sekeliling..
aku naik atas, lihat pada luar tingkap, ada itik2 dan anak2nya yg comel.. hihi.. i like..

pkl 1, kami lunch.. dan kemudian solat..
kakak2 ku teman aku naik bas ke stesen.. mereka risau aku akan sesat lagi.. =P
mulanya ingat x der bas, aku x kisah je nk jalan kaki sebab semlm dh jln lg jauh.. hihi..


dlm tu stop jap tgk siput2 yg cumel

alhamdullilah ada bas..
smpi kt city, kami berjalan2 mecuri masa.. sbb ada 1/2 jm lg




sebelum bas lg 1 smpi.. kakak2 ku beli air choco n coffee..aku tngkp gmbr pokok, permainann, kedai2 dll..



n nek bas seterusnya ke stesen.. smpi di stesen, ada lg 35 minit b4 train bergerak..
mereka tunggu dengan aku dalm train.. hehe.. pastu dlm 15 minit lg train nk bergerak, mereka pun bertolak pulang kerana nk kejar bas..

Beating Heart
thank u my beloved sisters..
its a journey that i will never forget (i hope)

dan dalam perjalanan pulang itu aku teruskan bacaan itu.. dan saat itu baru smpi pada coretan yg mengajar bgmn untuk tawakal sebenarnya pada Allah..

this life is a beauty.. thank u Allah for giving me to breath till this day.. forgive me for my whinings.. when i should not have to..

bantulah diri ini untuk mendekatiMu..
aku tekad untuk bersama dengan Mu sepenuhnya

Nikmat tdo atas katil.
Alhmdllh :-)

20 November 2009


Perjalanan mencari hospital akibt terlepas station

To start a journey..
hope it is for Him..
langkah demi langkah..
Semoga ia benar untukNya..demi redhaMu..

18 November 2009


Vye vYe my beloved smileys. I have to send u guys back to my home country.am gonna miss u..:-(
i now came to one conlusion..

jgn caye langsung kt past years ques. hampeh je..

td jwb soalan mcm jwb soalan psikologi

tulih je apa nk tulih ok. x da nyer kira2. smua soalan theory maths...

n i now declare my self 2 be pakar maths dongeng.. ^_^

ok, skng kena kemas bilik yg macam kapal karam...thats what my mum will called it..

n kena gi tido..

17 November 2009


Td rs cm x nk blk dr libry dh.
1st,dh ngantuk thp max..
2nd,x hbs blaja lg + x leh nk ingt ape2..
3rd,bcoz d leg is not in a good state.. Td lintas jln pn mcm org mabuk kt..
Ok, mngkn i need to prepare my self to perhaps using walking devices..

16 November 2009

ok, br pas exam biomech...

alhamdulillah.. memang mcm assignment 1 yg sgt pjg jalan kejer..

cumenyer, awat la soalan 3 n 4 tu totally anatomi and total marks adalah 15..

paper tu per 55 jer pun..
meaning 15/55 memang dh hancus

tinggal 40 je tuk dpt.. huhu..

i put my reliance to U..my Lord..

angan2, mimpi, dan harapan

angan-angan, mimpi, harapan..

mana satu sebenarnya yg di tanam dalam diri..

jika sekadar hanya ada keinginan, tetapi tidak mempunyai jawapan..
maka, ia adalah angan-angan..

jika ia suatu yang mampu dibayangkan hanya di mata, namun tidak mampu untuk menjadikanya nyata, maka ia adalah mimpi..


jika ia suatu yang mampu meraihkan diri untuk berusaha mejadikan suatu ynag nyata, maka, itulah harapan..

dan harapan itu yang mahu dijadikan kenyataan..

15 November 2009

ntah

br balik dr libry..
org hntr.. kwn hntr..

tetibe rs cm nk kmbl pada zmn intc balik..
time tu bebas nk wat group discussion ngan smua org..
sbb smua org amik subj sm

td wt discussion ngn wni..
we shared ape yg kitorg tau..
n br nmpk aper yg x nmpk n dier pn cmtu gk..

n we shared a lot of things.. more than juz studies

pasal hidup..

what has been happening for the past few years since kitorg rapat dl..(1st year)

ntah ntah ntah..

ya Allah, tsabatkan hati ini pada jalan yang Engkau redhai..

sinarkanlah hati ini dengan cahaya hidayahMu sebagaimana Engkau sinarkan bumi dengan cahaya mentari Mu..
echa de menos alguien por ahí..

14 November 2009


No words cud dscrbe my feeling rite now. Huhu.:-(
kadang kala rasa seperti diri ini dalam buku cerita..
(tapi hidup ini memang is a chapter of life, despite previously said it was like a turning wheel.. =P)
sebab berbicara pun dengan kertas/word document,dsb..
bila nk berckp ngn org, x kuar pulak..
lgpn org len busy..
yg mampu nk lyn, computer ni je la.. hoho..
ok kertas comp ku
jgn engkau pulak ko sudah..
kn tulih on real paper pulak nnt
pastu hilang.. and thats not good..
today went out again..to enjoy the sunrise..
subhanallah..
1 thing that im gonna miss the most is the sky, and the sun and the clouds arts in melbourne..
=(

took a lot of pictures..





























13 November 2009

Saat Bila langkah menuju 2303..


Di dlm kesunyian malam..
Helaian demi helaian ku tatapi..
Dan ia sekadar tatapn mata, kerna bukan jiwa yg membaca..
Apakah kan ia berterusan begini..? Tidak guna aku menunggu,.kerna satu penungguan yg hny tinggal omongan kosong..
Perlu ku buang resah dek panahan rindu..
Perlu ku usirkn keluhan yg hadir..
Hanya yg sudi menerima diri yg lemah ini..
Hanya Dia, yg menjadi teman hati sanubari..

Moga benar hati ini milikNya..
agar diri senang kerna tahu,ada yg masih mengasihi diriku..

buat ...

Di dalam keresahan alam
tiada yang mampu bertandang..
peneman setia di kala sepi
hanya tinggal diri bersendiri

Menagih kasih tidakklah mudah
Belaian rindu tinggal anganan pilu
moga diteguhan hati
agar kaki terus melangkah
pada cambahan duri pohonan
kerna itu sahaja yang bergelar teman
alam rimba menjadi saksi
harap agar diri ditemani ungkapan tasbih pada Ilahi..

masa yang hadir tidakkan kekal selamanya
setiap saat itu menjadi pembuka bicara pada dunia..
ungkapan kasih padamu
dakapan rindu buat yang jauh di kalbu
tiada yang lagi mampu diutuskan
hanya iringan senjata dari seorang insan
yakni doa pada ya rabb, alRahman
semoga kan bersua kembali di alam fana ini dan di jannahtul Firdaus Ilahi..
hari ini aku pergi berlari dalam 20 mint..
lepas subuh, trus balik rumah sebenar..tukar bj sukan dn trus kluar..
ingtkn dh x mampu utk berlr setelah sekian lama tidak b'jogging
tapi diri sendiri terkejut, kaki ini masih mampu untuk meneruskan larian..
memang best. =]
lagi best sebab dpt lihat 3 belon yg bwk org sedang 'berlepas'..

ingatkan hr ni sudah berakhir, sebab smlm time exam, ok jer, x da nyer skt2

but, aku rasa my body knows well bila dier kn function btul2 and bila x.huhu
hr ni skt kpl dtg blk, smpi aku kn tdo dulu b4 zuhur..
dan bila dikejutkn utk zuhur, ok, x per..
tp jln nk g amik wudhu tu mcm nk jatuh jer..
air sjuk, tp hnyr sekadar mampu menyedarkan diri sebahagian shj..

kemudian aku kuar.. kuar ke uni..
kuar ke lygon st.. jln2..
ingt nk mkn eskem.. tp bosan klu g mkn sndri, sbb rmi sgt manusia kt kedai..
nk ajak org, x der la pulak yg sudi reply msg.. yg reply hny pasal ladang..
ok, meaning its a sign, jgn pegi makan eskem
tp dh lm x mkn eskem..
skng mkn gula2,dan other junk foods.. bagus2..
pe kena ntah aku ni..

12 November 2009

inilah roda hidup..

the amazing wheel...
that keeps on turning..
to move foward as each second pass by..
to move depite of bump and cracks that awaits at front...
and this wheels is no other, than the wheel of life..
life will continue to move foward, despite one wills for it or not..
since there's no stopping for it,
one might as well let its journey to be the best journey ever..
for this life on this earthly world is just once, and it will never come again once its gone..
and the aim of each journey is the destiny of the dream..
does not matter if its means all hardship and all work in the journey..
as long as one able to catch its dream place ...
despite there is saying that 'all hard work and no play makes jake a dull boy.. "..
one here would say, let it all be hard work, and let each obstacle as the play of this life..
for in the end, jake will never able to stop smiling from ear to ear and laughter will always be the rhythm of harmony to the ear..
so, lets face on to each obstacle that come... 
let it be the witness of the life in this temporary world, 
to tell it as stories to all in the life hereafter..

11 November 2009

huhu..bila nk hilang skt kpl ni..
baper byk gula2 nk amik dh..
now, tmbh rs nauseated..
i thought it will go once i ate.. but, no..
mkn brtmbh..
sok gamak cmne ntah ni..
esok xam advCompMech..
smlm dh studi opti.hr ni kn study compmech..
ok
chaiyok

09 November 2009

2take or not..


Klu amik,kang demam n skt bdn. Klu x amik..dh dilute dh pn..tp it wont make apa2 perubhn.tgn yg x mo tulih skng x kn baik pas amik ubat..huhu,now im bck at my room.tp brg len smua kt qb lg.incldg my laptop..blk sb no mood 2 b there. Mlm ni cm nk brmlm kt pantai..stkild best gak. we'l c how it goes.
o Allah..
plez dont let my hand fail to write drng my exam
:(

08 November 2009

back, central, fwrd differencing scheme..

which give much dissipative than the other..

i ve no idea..

ive tried to plot all..
but then, the further i let time pass, the more nonesense came out of it..

im grateful to Allah, for not putting Mt_lab in the exam ques..

if not, i dont think i cud even pass 1 paper..

ok, im doing past year.. mcm bley wat, tp kang time exam sebenar ada kang blank..

mcm blanko.. huhu.. ok2, tawakallah..
klu ingt pn, klu x da tawakal itu, mana mgkn lepas exam tu..
boleh je answer sheet hilang, koyak..
ntah ntah ntah..
ok, im back to my old self..
hny 'ntah' akn kuar sebagai jwpn dalm setiap persoalan.. but x bley dlm exam jwb 'ntah..'

07 November 2009

hr ni smbt bday aku.. lagging sambutan sbb itu utk hri rabu nyer smbtn(kut)..
aku dah tau akan buat time u'..
tp yg aku x tau, akn dtg 2 org adik yg aku syg.. yes, yg aku syg krnNya..
dan aku x expect kwn aku pn akan ada..
ye, dia ckp dia 'owe me one'

tp, bukan smbutan yg aku nak..
tp mekasih pada smua yg sudi dtg..

aku x reti nk react cmne..
sbb aku mmg dh tahu akn ada..
klu ia nya dlm u', yes, aku boleh act surprise.. tp bila dh buat mcm tu.. ntah lah..

hr tu aku ckp x der org ingt..
aku x kisah dh,ingt x ingt bukan hak aku.. klu ingat,Allah yg beri ilham..
klu x ingat, manusia itu memang mudah lupa..

dan sekali lagi, bukan itu yang aku inginkan..
cukuplah sekadar ucapan yang lahir dari bibir..
aku bukan manusia yg boleh bercakap (communicate)..
tp aku suka mendengar..
jadi ucapan yg lahir dari hati itu lebih aku hargai..
dan itu bukan juga yg mampu aku lakukan pada org lain..

cukuplah klu sekadar mengakui tidak ingat, aku x kisah..
aku pn bukan ingat sgt..
aku pn sedar hati itu hari jd aku sbb adik aku di melb ini hantr msg ucapan..

dan aku pn melihat..menunggu.
siapa sebenarnya yang lebih kasih pada sahabat..
dan terbukti benar.. mereka yang bukan dalam trbyh itu lebih meraikan hari itu..
sehinggakan sanggup msg/sms hny melafazkn sekadar ucapan, biarpun sbnyr boleh shj menghtr menerusi ym or email or frenster or fbook..
tapi seperti yg dikatakan, bukan sambutan yg aku inginkan,
cukuplah sekadar ucapan sebagai tanda masih ada yang ingat diri aku..
bukan ingat untuk kata aku ni terkenal.. ntah, tapi sejauh mana kasih itu hanya keranaNya, atau perkenalan itu hanya sekadar tugasan yang dibawa..

hari yg tlh berlalu itu, aku pergi melawat saudara, sahabat, bukan utk sesiapa ingt hari itu hari jdku, tapi memang untuk aku menziarahi saudara yg tlh byk mengmbl berat ttg diri sejak awal thn dhl..
tp, aku yg x reti nk portray kasihku padanya..

n hari itu juga, dirumahnya, seorg kakak ucapkan pada diriku... aku tahu dia x ingt.. dn ada org ingatkan padanya, tapi sekurang2 nya dia acknowledge hari itu... mekasih kakak..

n mlm tu aku tau, akn ada yg dtg tuk smbt, tp aku tidak lagi punya 'mood' nk jupe org..
lantas, aku balik rmh sbnr aku, dan kemudian beransur ke uni dan menetap sehingga di'halau' oleh penjaga libry. lalu membw diri ke mussla..

ntah, aku tahu aku ni menyusahkan org je..

td pn ada tu ckp kt aku, aku ni menyusahkan org je..
sekurang2nya aku perlu melyn mereka yg hadir utk smbut hr jd ku...
bukannya bertindak dgn melambtkn urusan mereka..

iya.. aku ni x berguna..
mungkin terasa menyesal pd mereka yg dtg, kerna dtg tuk smbtan itu..
dan mungkin menyesal msk/beli mknn2 itu..

maaf.. aku bukan x hargai,
aku tahu semua itu hadiah ilahi menerusi kalian..
tapi.... ntah, ntah.. ntah..

hny kak mzln jer tahu bhw aku mmg x ske benda2 mcm tu.. td pn dier ckp, dier tau aku x ske perkr2 cm tu..
but at least, dia x put blame on me for not actin as i was suppose to..

dan iya, aku x lyk jadi adik sapa2,
aku x lyk jd saudara sapa2.
aku bukan daie..

x perlu lagi hiraukan diri aku..

aku tau, byk lagi adik2 yg tersyg yg lebih engkau suka utk bersama dari bersama diriku,
maka
pergilah.. pergi
ikatan saudara kita hny sekadar janji yg terpaksa dipatri atas satu paksi, jundiyah pada satu orgnsi..
ok, hati ini semakin bercelaru..

biarlah tiada yg kisah kannya.. mungkin dirasakan diri in hny sekadar memberatkan perkara yg remeh..
jika itu katamu, maka kn aku iyakannya shj..
aku dh mls nk bincg/bg tau pada org.. sbb bukannya mereka kisah pn..
ya, sering mengucapkan 'kita tanggung brsm'...
tp itu hnya ucapan...dan hny ucapan...
ok, kpl aku dh sakit.,
sakit memikirn hati yg pedih..
sakit kerna cahaya yg ada semakin memilaukan mata... dan akhirnya kan padam jua ditelan masa..

06 November 2009

!@#$%^&&



Feéls as if my face are breakin into pieces (in real, feels like parts of this face is tearing).huhu

and to make it much of a pain..

now even this heart n mind need to take a step back b4 deciding.


between the paths that lay in front,


the left or the right..the rear of the front..



juz like the road not taken poem, writtem by robert frost..


but now not the path that lies that i need to choose to walk..


its much of a complex scheme..


to take it by the hand.. means to let it burn from the eerie of the fire..


to throw it out far from reach.. means to let the whole village bleeds..


shud i chose to let this hand ruin.. or to let the whole world collapse..


..
..
ive decided back then, to let this hard burnt...

yet now, it wonder.. does it really benifits the world, to not let it burnt..


sekerdil pohon..

kicauan burung di pagi hari..
membuka jendela hidupku ini..
apakah kan ia tumbuh hari in
atau memang tiada lagi ruang buat ia di dunia ini..
wahai si pohon kecil,
teruskan langkahmu terusi litupan tanah. di kiri, kanan dan di sekelilingmu..
biarkan mereka, jika tiada yang menghargai kehadiranmu..
ketahuilah, dunan yang bakal raut dari pohon rimbamu itu..
itulah yang mengizinkan mereka untuk bernafas kini..
dirimu memang kecil jika dibandingkan dengan mereka..
namun, bagi dunia engkaulah segala2nya..
dan engkaulah ciptaan istimewa dari Yang Maha Esa

mencari..


ku mencari.. satu cahaya...
di dalam kegelapan malam..
tiada yang mampu.. mengiring langkah diri..
ke jalan yang hakiki..
jalan menuju Ilahi...

O tuhan...
hati ini rindu...
rindu pada kasihMu..

O tuhan..
dalam renungan..
ku mencari ketenangan jiwa..
tiada yang dapat ku lihat...
tiada yang dapat ku gapai..
hanya resah yang mencalar..

tuhanku.. dari titian satu..
kasihMu itu.. hanya diinginkan kalbu..
sinarkanlah cahya Mu 
cerahkan jalan buat diriku..
agar dapat ku gagahkan diri..
meniti onak dan duri

obor yang pernah terbakar..
kian hilang di telan nun masa..
tautan pohon nun rimba..
kini tinggal sedakap pujangga..

inginku lihat...
inginku renung..
namun ku sedar.. tidakkan mampu..
kerna diri ini.. hanya sekerdil debu..
tidak layak langkah.. 
menjalani Firdaus milikMu..

terasa kini sendiri..
tidakkan mampu tertahan lagi...
kapan bila kan ia begini..
kembalikan diri ku pada Mu..

rindu yang semakin cambah..
kian menyingsing jiwa..
izinkan diri ni bertemu dengan satu cinta..
cinta yang ikhlas.. hanya padaMu Yang Esa..
kembalikan diri ini..
dalam redha Mu Ilahi..
Rabbul Alamin..

05 November 2009

nahaul itah id alak ajnes..


Parable like a hard, barren rock, on which is a little soil; on it falls heavy rain, which leaves it (just) a bare stone.

separodas..

Inmersos en retiro de meditación es lo que me gusta mucho
la compostura lentamente buscando,
por qué me vacío puede estar equivocado,
tal vez podría perderse y tal vez más ..
Oh mi Dios, me siento solo quiero llorar,
lo siento por mí mismo,
¿por qué me pasó a mí esta vez interminables inquieto regreso a tu luz,
que se había quemado
Yo quería llorar, lo siento por mí mismo,
¿por qué me pasó a mí tan nervioso cuando me interminable
regreso a la luz que había encendido Mi oh Dios ..
Yo me siento yo me siento a preocuparse cuando
no hay ninguna manera quiero ser
limitado por en mi vido de luz brillante


04 November 2009

kaki melangkah membawa diri..
satu coretan.. satu suratan..
mungkin ini bukan yang dirancang..
boleh jadi ia telah tertulis dalam lauh mahfuz..
kan tetapi, setiap keputusan yang diambil tetap akan disoal..
kerna sejauh mana diri berusaha mohon padaNya..
agar tiap langkah,
tiap atur bicara itu hadir dengan izinNya..
ditakdirkan bertemu dengan saudara yang dikasihi..
bukan kerna terpaksa.. namun kerna kasih bertamu..
bantulah saudaraku dalam setiap detik masaMu..
teguhkan dirinya, dalam mengejar kasih rahmat darMu..
ku iringkan ia dalam lindunganMu ya rabb..


..satu..

satu cinta..
satu rindu..
bilakan dapat bertemu..
hanya Engkau yang tahu..

mmg benda ni mengarut, tp ntah, knapa kadang2 mmg betul pn, mungkin secara kebetulan, diorg nyer result tu kata btul.. allhu'alam.. harap ini tak membuat diriku syirik pada Allah..
sekadar baca jer..
______________
Section 2: The Inner You: Your Real Motivation


Quiet, deep, emotionally complex and intensely private, you
are not a person who is easy to get to know and understand. You
are extremely sensitive but disinclined to show it, and you allow
only a special few into your inner world. Like a wary animal, you
are cautious and mistrustful of those you do not know until you
"sniff them out". You are very, very instinctive and intuitive.
You usually have a strong, immediate gut reaction to people, even
though you may be unable to clearly articulate why you feel as
you do. Your feelings and perceptions go deeper than words.

En este día del nacimiento, un día terrible

que hoy es mi día de nacimiento ..
Bueno, para este mismo día, Alá ha otorgar, a mí me dan vida ..
y hasta hoy, no he hecho ninguna cosa buena para mi Poderoso..

Lo siento mi amado Señor ..
Quiero estudiar, pero no tengo el estado de ánimo ..
quiero postrate a ustedes, pero yo no podía hacer..

Sé que no han sido gracias a usted,
como a menudo pienso cómo poner fin a mi vida ..
no a causa de la miseria ..
pero a causa de la soledad que me ha perseguido ..

yo ayer no podía caminar en línea recta ..
casi viaje en cada paso que doy ..
pero sigo suplicando a mi Señor, no me dejes caer antes de llegar a casa, y él respondió a mi oración ..
pero .. No estoy agradecido por ello ..
cuando lo que debería .. como otros están experimentando estado más terrible .. please help my sis amado por ahí, como ya no soy capaz de hacerlo ..

myLife

dis life was never mine to live...
yet, to this very day, this very moment..
He gave one chance to breath it in..
one hope she'll not waste this chance away..

n today, she's getting a step year ahead..

n oh, d only person dat remember it was my bdy is shayr.. which i did not expect her to wish..
but she did.. tq my dear lil sis..
my mum wish 2 days earlier..

apa pn, bek org x ingt..
sbb diri ni dh makin tua nampaknya..
but my act and personality seems to be more and more immature.. huhu..

hope my leg today wont make much of a problem..

03 November 2009

how to be like them..


kadang kala diri gembira melihat riang tawa mereka di sisi..
tapi untuk diri turus serta..
satu yang tidak pasti..


diri bukan umpama matahari..
yang mampu teguh bersinar, selama separuh hari..
biarlah penat..
biarlah tiada yang mengerti..
tapi ia tetap teguh berdiri, demi satu juang..
demi ya Rabb.. Al-Azeem..


diri ini juga bukan umpama bulan..
sinarnya tetap riang..
biarpun dikelam gelapnya alam...
ia tetap berusaha, mengalihkan kembali dirinya,
agar mampu hadir dalam lilitan penuh purnama..
biar bersendiri, mahupun ditemani..
ia tetap teguh, hanya kerna satu junjungan..
kasih pada al-'Ali, tanpa ragu yang terpatri..


jika dilihat pada angin,
lembut sapannya, menenangkan jiwa..
kasar hembusan yang ditampar, meleraikan pohon tanpa dikata..
namun, tiada pun yang dapat diri ini contohi..
budi bahasa, tidak terpatri..
tutur kata, masih perlu di jaga..
tidakkan mampu mengilap pergi pekatnya debu..
debu hitamnya jahil yang melekat dalam diri
dan pada yang tersingkap di mata nurani..


kaki melangkah di kala mentari masih berdiri..
mengingatkan diri semuanya turut bertasbih pada Ilahi..
baik kaku di jalanalan, mahupun berterbangan di angkasa..
semuaya patuh pada turutannya..
kecuali diri dan mereka..
ke mana akal ini harus dituntun..
agar tetap teguh untuk tunduk pada rabbulalamin..

Dan tiadalah binatang-binatang yang ada di bumi dan burung-burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan umat (juga) seperti kamu. Tiadalah Kami alpakan sesuatupun dalam Al-Kitab, kemudian kepada Tuhanlah mereka dihimpunkan [6:38]